Masti u ishrani ubijaju, zar ne?

Stalno nam pune glavu time da nas masti ubijaju. I ovo je tačno, ali samo ako ih ubrizgate direktno u venu. Zato budite pametni i umesto toga ih JEDITE 🙂

 

serijal #nutricionista

Nadam se da se niko nije uznemirio zbog 100g masti iz prethodnog primera (tabele u kojoj sam uporedila „preporučenu“ i Low Carb ishranu/verzija 2)? Bila bi to potpuno neadekvatna reakcija, obzirom da većina unosi one najgore masti, u istim ili većim količinama: margarin, rafinisano ulje, biljne sireve.

U to ime, hajde da ovu strašnu, masnu sliku sa oko 100g masti učinimo malo prihvatljivijom tako što ćemo je razložiti na sastavne delove:

  • Oko 50g nepečenih oraha, badema, lešnika i semenki – 25g masti
  • Oko 25g maslinovog ulja u bar 2 salate u toku dana – 25g masti
  • Oko 10g sa mesa koje se spremalo i 15g maslaca na kom se spremala hrana – 25g masti
  • Malo punomasnog jogurta ili kiselog mleka – 15g masti
  • 2 kapsule ribljeg ulja  – 10g masti

Jedna ravna supena kašika tečnosti ima oko 10g.

Primer je ilustrativan, ali i sami vidite da:

  1. Ovde nema ničega šokantnog i nenormalnog (margarin je nenormalan!). Sve masti iz primera su prirodne, potrebne i imaju svoju ulogu.
  2. Nije se preterivalo sa mastima, niti su se „omastili brci“ nešto preterano. Ponašanje iz primera je prilično razumno.

HIGH FAT (ishrana sa puno masti) ne znači da smo pojeli pola šipke slanine, eksirali šoljicu maslinovog ulja i izgutali bez žvakanja dve pune šake čvaraka i to za jedan obrok 🙂 100g masti nije puno ako su to masti iz prirodnih izvora: laneno seme, semenke, orašasti plodovi, maslinovo ulje, maslac, mlečne masti, životinjska mast sa mesa, avokado, kokos.

U trenutku dok kucam ovaj spisak, znam da ne mogu bez jednog upozorenja. Mast životinje koja je prirodno gajena na suncu i travi, nije ista kao mast životinje koja nikada nije videla svetlost dana i jela je soju i kukuruz, koji joj nisu prirodna hrana.

Da probamo nešto novo! Batalite sve „naučne“ dokaze! Bar na trenutak, dok ste kod mene „u gostima“. Hajde opet, kao i do sada, da se družimo samo sa zdravim razumom i logikom.

Posle 6 decenija plašenja da će nas čak i prirodne masti, na kojima smo kao vrsta oduvek živeli – ubiti, zakrčiti krvne sudove, ugojiti, porašće nam rogovi i rep – zapravo smo postali lažno naplašeni. U stvarnosti, krenuli smo da krkamo one „do skoro nepostojeće“ masti.

Prva istraživanja zasičenih masti, istraživala su fast food industriju. U fast food industriji nema prirodnih zasičenih masti. Ima trans-masti, rafinisanih biljnih ulja i puuunooooo lepinja od belog brašna i dezertića sa belim šećerom (a videli smo već da jedenje šećera lepi mast za naše guzice, a ne jedenje masti). O dodacima i hemikalijama, da ne pričamo! Uglavnom su „proučavani“ ugljeni hidrati prženi u dubokom biljnom ulju: pomfrit i krofne 🙂

Munjevit razvoj industrije  žitarica i proizvoda od njih, je predstavljao sjajnu podlogu za dalje paničenje oko masti i furanje na hranu za ptice. Sve može da postane dobro i zdravo, kada to ima ko da podrži. Finansijski govoreći 🙂

masti u ishrani

Proces traženja krivaca za loše zdravlje je bio smislen koliko i šikaniranja u nižim razredima osnovne škole:

Bela-Lepinja u društvu sa Trans-Mastima i Veštačkim-Dodacima napravi neko ozbiljno sra*e, a onda okrivi ni krive ni dužne Prirodni-Maslac i Punomasno-Mleko.

Ovi se brane, ali džabe. Bela-Lepinja ima tatu u vladajućoj stranci, Trans-Masti su iz bogate tajkunske porodice, a Veštački-Dodaci  iz mnogobrojne porodice u kojoj se stalno rađaju nova deca (previše ih ima da bi se kačili sa njima).

Prirodni-Maslac i Punomasno-Mleko su samo neka tamo dva mala seljačića kojima više niko ne veruje. JBG! Postaju autsajderi!

Dakle: priklonimo se „jačoj ekipi“ i kupujmo nemasni sir, nemasni jogurt i margarin! Bojktujmo autsajdere!

Jes da se od prave krave nikada nije pomuzlo niskomasno mleko, ali sve ćemo da uradimo da se ne družimo sa ona dva odbačena seljačeta. Mislim, s kim si onakav si. Fuj fuj! 

Šta su nas učili o mastima i ishrani poslednjih 60 godina?

  • Rekli su nam da jedemo margarin, đubre koje ne postoji, umesto prirodnih masti, jer je dobro za nas i da kuvamo na suncokretovom ulju, iako je nestabilno – jer nema holesterol
  • Promenili su referentnu vrednost za taj isti holesterol i za samo 10-20 godina smanjili cifru sa 7 i 8 – na čak 5! Kao da nam se genetika naprasno promenila.
  • Najveća zarada farmaceutske industrije je na statinima. Od kada je granična vrednost 5, svi imamo holesterol, ni krivi ni dužni. Tako nam i treba kada smo izmutirali za 10 godina.
  • U hranu za bebe stavljaju šećer. I u musli za decu, na koji nalepe slogan „Za sladak početak dana“.
  • Umesto šećera koriste kukuruzni sirup, jer je slađi. I jeftiniji.
  • Umesto kukuruznog sirupa koriste aspartam. On je još jeftiniji. Ubace ga ga malo i u sirupe za decu, da bolje smire kašalj i obore temperaturu.
  • Nema više čokolade ili keksa bez sojinog lecitina. To je toksični otpadak od prerade soje, pun aluminijuma i pesticida. Prodavali su ga i kao zdravu hranu. Lecitin je takođe mast, ali kada se proglasi „zdravim“ to se ne priča glasno.
Sada sledi i savršeno logično pitanje:

Zar takvima da verujem? Ako samo na sekundu p(r)ogledam nema ni jednog jedinog razloga da NEKOME verujem(o). Šta ima da verujemo ili ne verujemo – kada već znamo šta se jelo pre nego što smo dobili kompanije?!

  • U prošlosti, jela se hrana bez hemije.
  • U prošlosti su se jele prirodne masti.
  • U prošlosti jelo se dosta sirove hrane (ne mislim na ove nove raw-vege trendove, ljudi su jeli i sirovo voće, i povrće, i jaja, i maslac, i punomasno sveže mleko – neprerađeno, i sušeno meso)
  • U prošlosti su imali vazduh i vodu, a ne smog i fluor u vodi
  • U prošlosti su žitarice spremali pravilno i nije bilo industrijskog kvasca
  • U prošlosti su hodali i mrdali. Nisu lepili guzice za stolice 99% vremena
Znam da ne možemo to da vratimo. Sve ide svojim tokom. OK. Ali možemo da razmislimo na tu temu. Možemo da se potrudimo.  Onoliko koliko lokacija i finansije dozvoljavaju.

I recite mi još jednu stvar: Da svog „dragog“ uhvatite u laži i prevari, napravili bi ste havariju. „Hej, dušo, pa to je bio samo sex!“, nikako ne bi stišalo vaš bes! A za sex koji industrija ima sa našim mozgovima već dugo, za te laži, niko ne kaže ni reč! Nema havarije, munja i gromova? Ne ljutimo se? Ručkamo i dalje? Dobro, društvo! Pa čemu dvostruki standardi?

Koga je uopšte briga da mi budemo fit, vitki, zdravi i normalni? Muža ili ljubavnika svakako brine ono „fit“ 🙂

Stavite sami sebe na listu „zabrinutih“. Dodajte još par bliskih ljudi. I došli ste do kraja liste.

A njima? Očigledno je da „njima“ više vredimo bolesni.

Idem da potegnem iz flaše malo ribljeg ulja i odoh na spavanje.  Živeli!

35 Komentara

  • Sve pohvale za blog! Posebno mi se svidja sto sve prikazujes na nadasve mastovit i duhovit nacin.
    Zanima me,kako po tebi izgleda idealan jelovnik za zensku osobu koja zeli da smrsa,a momacki trenira u teretani. Unapred hvala na odgovoru.

    Pozdrav od jedne clanice sa Ane. 🙂

    • Cao Marija!

      Drago mi je da ti se tekstovi sviđaju! 🙂

      Što se tvog pitanja tiče… Nadam se da si primetila iz onoga što pišem da ne trpim „dijete sa papira“, pa prema tome „žena koja želi da smrša“ ne znači baš ništa…

      Bez prave slike o tome kakav je nečiji stil života, navike, kulinarsko umeće, ciljevi, disciplina, trenutno i željeno stanje… nije moguće ni pristojno ćaskanje na tu temu….

      Nije CILJ napisati na papir neku dijeticu sa 7 dana jelovnika, nego ispraviti greške ili većinu njih na duge staze.

      Zato…. imam jednu zanimljivu ideju! 🙂

      Javi mi se na mail… sylphgourmand777@gmail.com

      ———————

      Ostali – ako se Marija javi i bude mislila da može da joj bude zabavno i zanimljivo – znaćete uskoro šta sam smislila 🙂

  • Jel mozemo i mi ostali da ti se javimo na mail?
    I ja bih da smrsam, ali mrzim povrce i meso, smrc, smrc
    Do pre par godina sam bila izuzetno fizicka aktivna, tipa teretana, dzoging, ali radim i po dva posla, i nemam vremena ni za sta osim da jedem u pekari grrrr 🙂

  • Naravno! Sto se tvojih navika tice, pisacu dosta o motivaciji, hrani koja se nosi od kuce, kao i o tome kako se izboiriti sa ukusom „omraženog“ povrća 🙂

    Stićiće i to na red uskoro 🙂

  • Draga Guardian, koje je tvoje misljenje o ulju od kostica grozdja? Kakvo je ono u odnosu na kokosovo ulje, posto se prica da trpi termicku obradu i ima dosta omega masnih kiselina? 🙂

  • Draga Umetnice,

    Počela sam da ti kucam odgovor i završila sa materijalom za novi post 🙂 Sada već moram da napravim i tabele da pojasnim kako i zašto… 😀

    Do tog posta, ako želiš ulje koje je stabilnije na visokim temperaturama, kupi ulje od kikirikija. Ali nemoj da žuriš! Uskoro ću napraviti i tabele pa ćeš imati ceo tekst za čitanje!

    Pozzz 🙂

    • E,puno hvala na odgovoru i bas se radujem tom novom postu! Jedva cekam! 🙂

      Evo necu da zurim, odlazem kupovinu (a taman sam se spremila da odem u Tempo!) 😀 😀 😀

  • Odlican post!
    Sa LCa (i vrlo malo masti, samo riblje ulje i ponekad orasasti) sam presla na LCHF. Koji je po tvom misljenju bolji nacin za mrsavljenje? Da li dodatna kolicina masnoca u LCHF ishrani usporava gubitak kilograma u odnosu na obicni, dosadni LC?
    Moja sestra, devojka od 20ak godina bi zelela isto da potpuno predje na LCHF, ali ima uzasan problem tokom navikavanja na njega: glavobolje, ‘brain fog’, slabost, nesanicu, neprijatan zadah… ne umem da je posavetujem.

  • Draga Lana,

    Moj nekadašnji LowCarb od pre 2,3 godine se razlikovao od sadašnjeg samo u tome što sada koristim maslac, mast i punomasni jogurt i sir. I ranije sam koristila velike količine maslinovog ulja, jela dosta orašastih i „davila se“ u masnim ribama.

    Uopšte nisam unosila malo masti. Samo sam, vođena pogrešnim informacijama, izbegavala punomasne mlečne proizvode, smanjivala broj žumanaca i nisam koristila domaću mast.

    Najbolje je da praviš varijacije i vidiš šta ti prija: kada imaš dovoljno energije? kada se ne osećaš gladno i iscrpljeno? da li mršaviš ili stagniraš? da li mršaviš uz sport ili samo uz promenu ishrane?

    Većina ljudi koji su sa „uobičajene“ ishrane prešli na LowCarb varijante, pravi 5 velikih grešaka:

    1) ne koroste dovoljno povrća… Kad kažem dovoljno mislim posebno na zeleno povrće i „kupusarke“. Često nekome 1 paradajz i 1 krastavac znače da su jeli povrće. Nekad ni to.
    2) i dalje se plaše masti. Činjenica je da ta „uskladištena“ mast treba da ode s tela, ali to ne znači i izgladnjivanje. Masti se ne unose dovoljno.
    3) samo izgladnjivanje je oduvek bio sinonim za gubitak kilograma. Navike, navike… I pored redukcije UH postoji tendencija da se redukuju i ostale namirnice i smanje porcije
    4) preteruje se sa proteinima
    5) nema 5-6 obroka na dan

    Ne postoji isti kalup za sve, ali ono što ću verovatno napisati još 100 puta je:
    – Niko nije dodao kilograme preko noći.
    – Niko ne treba da ih skine preko noći.

    Promenom navika ZAUVEK otićiće sami. Takođe ZAUVEK.

    Ispravi neku od ovih grešaka 🙂

  • Sjajan, ali zaista sjajan blog u moru prosecnih! Posebno za nas, novopecene, mlade, brze kuvarice koje pokusavaju svoje navike zauvek da promene u cilju poboljsanja zdravlja i izgleda. Svaka cast!

  • Zdravo Sylph Gourmand!
    Odličan ti je blog, za svaku pohvalu! A duhovitost vrhunska 🙂
    Puno pozdrava i nastavi punom parom naprijed!

    • Draga Anita,

      u ovom momentu ne postoji druga osoba čiji komentar bi me toliko obradovao kao Tvoj, jer jako cenim Tvoj rad. Mnogo sam naučila od Tebe uz „Istine i laži o hrani“.

      Mogu Ti reći da si mi neizmerno ulepšala jučerašnje jutro 🙂

      Jedino mi je žao što me je komentar zatekao na službenom putu, pa nisam uspela da Ti ovo napišem do sada.

      Drago mi je što imam priliku da Ti i ovde kažem – HVALA! 🙂

      • Draga Sylph hvala i tebi na lijepim riječima 🙂
        Meni je izuzetno drago da se i na našim jezicima počinje više pisati o LCHF – Paleo – Izvornoj prehrani, jer što nas je više to smo jači i to će se brže širiti istina u stvarnom utjecaju prehrane na zdravlje.
        Ti zaista pišeš dobro i točno i posebno duhovito 🙂
        Puno pozdrava!

    • hehe 🙂 ono što sam ja pila je loše prošlo na proceni kod mog druga trenera.
      Njega slušam jer ne poznajem drugu osobu koja TOLIKO zna o ribljem ulju. On je moj Fish Oil Autoritet 🙂

      OVDE JE PISAO dosta o njima, pa sam sigurna da ćeeš naći nešto za sebe 🙂

  • Poštovani, blog Vam je jednostavno rečeno odličan! Počela sam ga čitati jučer i evo polako danas završavam…Ja sam iz svoje prehrane potpuno izbacila krumpir i tjestenine…Međutim čitam-totalni promašaj…Dobro za znati…
    Želim Vas samo upozorit da link(u nastavku ćete zavoljeti matematiku) na sljedeći post ne radi 🙁
    Lijep pozdrav..i Čitam Vas i dalje 😀

  • Ja se isto slažem da je blog vrlo zanimljiv i pisan na vrlo lep način. Imala par pitanja na koja nisam našla odgovor u tekstovima koje sam pročitala:
    1. na koji način se masti koje unesemo u organizam preko hrane pretvore u energiju koju ćelije mogu da koriste? razumem da se svi ugljeni hidrati svedu na glukozu koju ćelije koriste i pretvaraju u energiju (nakon što insulin dovede glukozu u ćeliju). A šta se dešava sa mastima? kako se one koriste od strane ćelije, tj. kako izgleda metabolizam masti? Da li se i masti, pre nego što ih ćelije koriste, pretvaraju u glukozu ili ne?
    možda i ima tekstova na ovu temu, ali ih ja nisam videla; ukoliko je to slučaj, ja se izvinjavam i molim vas da me uputite na link. Unapred se zahvaljujem.

    • Ljudski organizam je moguce da energiju dobije na dva nacina. Jedan je iz UH (glukoza – glikogen) a drugi iz masnoca/proteina (ketonska tijela).

      Razgradnja masti pri klasicnoj ishrani ne razlikuje se „puno“ od metabolizma masti pri paleo / lchf.

      Proces razgradnje masnoca pocinje u zelucu, gdje se uz pomoc enzima masnoca razgradjuju na manje lance, zatim idu u dvanaestpalacno crijevo da bi na kraju zavrsni proces prerade masnoca, u krvi prenosive dijelove , zavrsio u tankom crijevu. Znaci do sad nema razlike izmedju klasicnog i lchf metabolizma masti.

      Putem krvi, jetra i izvjesne celije imaju mogucnost stvaranja dovoljno glukoze i bez unosa UH, pri procesu glikogeoneze koji je energetski zahtjevniji proces (oslobadjanje vise energije i vremenski duzi). Time covjek dobija i kvalitetniju energiju i duze je sit.

      Stanje procesa dobijanja energije za celije jeste ketoza i proizvod toga su ketonska tijela koja sagorijevaju u vecini celija i tako omogucavaju normalan rad i funkciju celija. Znaci ketoza je „nas dobar drug“….

      Znaci pri smanjenom / minimalnom unosu UH (lchf / paleo) organizam vec nakon 4 sedmice se prebacuje na masni pogon i efektvnije sagorijeva masnoce (kako one vec postojece tako i one unesene hranom).

      Insulin nema potrebe previse raditi (skakati i varirati), leptin koji je inace hormon „sitosti“ se aktivira iz unesen masnoce ili masnih celija (koje su otvorene jer nema visokog insulina da ih zatvori). Ghrelin ili hormon „gladi“ je nizak jer je direktno proporcionalan i ovisan o kolicini insulina.

      Ovo je veoma,veoma,,,VEOMA pojednostavljen pokusaj prikaza metabolizma masnoca.

      Googlaj o glikogeonezi,ketozi,leptinu i ghrelinu ako te sta vise interesuje.

  • Poštovana, SylphGourmand
    Možeš li navesti koji je najbolji maslac na našem tržištu (pošto nemam pristupa domaćem). Verovatno su bolji uvozni (President iz FR i sl.) jer verovatno ne sadrže aflatoksin?
    Hvala!

  • Postovana Majo,

    sve pohvale za Vas blog. Od kako sam pocela da ga pratim i sledim uputstva (oko 3 meseca), primetila sam brojne pozitivne efekte i cak „privela“ nekoliko novih clanova koji sada rade ono sto i ja s pocetka.

    Molim Vas pisite nesto o prejedanju, konkretno emotivnom i kompulsivnom prejedanju. Ima nekoliko razloga za to:

    1. Vase tekstove smatramo autoritativnim, proverenim i zasnovanim na naucnoj bazi (ovom prilikom pozivam i Vase prijatelje, saradnike i sve one koji imaju „prave argumente“ da se ukljuce). Narocite pohvale upucujem gospodji Aniti i gospodinu Zoranu.
    2. Mnogo nas je tome sklono. Ima tu mnogo vise nauke od mudrosti koje citamo u zenskim casopisima – „zavarajte glad casom vode ili jabukom“
    3. Hraneci se cak i LCHFom, primecujem po sebi da postajem „zeljna“ neke namirnice i kad ne odolim iskusenju, nemam kontrolu nad njom (recimo voce). Istina je da ovim nacinom ishrane bivam „zeljna“ najmanjeg broja namirnica i stoga mi ovaj rezim jako prija. Ali ipak, postoje neke stvari kojih vremenom bivam zeljna…
    4. Duboko sam ubedjena da visak kilograma i prekomerna tezina imaju najvise veze sa psihologijom, dok je zdrav zivot stil zivota koji se dobija tek nakon sto se postigne sopstveni mir. Tada covek pocne da postuje sebe, svoj duh i svoje telo. Do tada, izlomljenim duhom, lomi svoje telo i apsolutno smatra da sredjivanjem fizickog dobija i duhovno. Pisem iz licnog iskustva. Dijete, glad i razne metode smatram agresivnim i time se ne sredjuje ni mentalno, a kamoli duhovno. Ponovno narusavanje mira (uzrokovano psihologijom) moze da dovede i cesto tako i biva, do prejedanja (količinski, povecanjem broja obroka, ugadjanjem sebi putem neke „nedozvoljene namirnice“ i dr).

    Molim Vas, napisite nesto o tome, ili nas uputite na odgovarajuci strucan i dovoljno reprezentativan clanak.

    Inace, trenutno nemam visak kilograma, tokom zivota sam s vremena na vreme varirala max 3-5 kg, sto se na moju visinu ne odrazava kao jako strasno, ali se moze primetiti.

    Misljenja sam da veliki broj ljudi ima problem o kojem pisem. Buduci da ne mislim da je broj kilograma direktno proporcionalan količini srece ili zadovoljstva kod osobe, ipak smatram da je pokusaj eliminacije UZROKA prejedanja ili nemanja kontrole kljucan faktor u ishrani jednog bica. Ako nista dugorocnije, bar bi trebalo razviti kratkorocan mehanizam koji je tada delotvoran i metodologiju koja uspeva kad naidju ti talasi.
    Pomozite nam i u tome, kao i u svemu do sada.

    Hvala unapred.
    S velikim postovanjem,
    Milena

    • Draga Milena,
      Hvala na iskustvu koje si podelila s nama 🙂

      Nisam čitala tekstove iz oblesti psihologije i ishrane. Žao mi je što mi ne pada na pamet neki specijalizovani autor i bilo bi i meni drago ako neko predloži literaturu.

  • Da li vrednost holesterola od 9.58 moze imati neke posledice na zdravlje, ako se uzme da je referentna vrednost do 5.18? Imam 22. godine i na low carb-u sam vec skoro 6 meseci.

    • Mnogo lekara danas smatra da ono što zovemo „povišenim holesterolom“ nije opasno i da dokazi „protiv holesterola“ ne postoje.

      Ja sam o svom iskustvu pisala ovde: http://www.vitkigurman.com/2012/06/05/povisen-holesterol/
      Sjajne tekstove na hrvatskom možeš naći ovde (dajem link ka tagu, pa ima 12 tekstova): http://istineilaziohrani.blogspot.com/search/label/kolesterol

      Lekar čije mišljenje ja pratim i cenim (mada ih ima još a on je samo jedan od poznatijih) je ovaj: http://www.ravnskov.nu/uffe.htm
      I pošto njemu verujem na tu temu u životu ne bih dotakla statine pa da vidim i cifru od 12 na nalazu.

      Ja ne verujem u „holesterolske mitove“. Zato se i trudim da ovi teksotvi budu dostupni i drugima. Ovo znači samo jedno: da treba da se pričitaju jer su i to tekstovi veoma stručnih lica. Ostalo je na tvom lekaru i tebi.

      P.S. Pošto si mlada napomenuću ti i da se u toku par dana holesterol izmeri par puta, uvek bi bile različite vrednosti jer njegov nivo jako skače pri stresu (ulazi u sastav kortizola, hormona stresa). Biče viši u vreme ispita, raskida i slično – a niži u opuštenim periodima bez stresa.
      Proveri još jednom za svaki slučaj u danima kada ti je sve lepo, fino i ružičasto.
      Takođe, nema ni par dana kako su mojoj drugarici izmerili u državnom domu zdravlja gvožđe na donjoj granici, otišla je u privatnu ordinaciju i ispalo je da je gvožđe na gornjoj granici.
      Hoću reći, i da budeš uverena da je to opasno za tebe i odlučiš da ipak reaguješ nekim lekovima – prvo ga izmeri još jednom.

      • Odlican blog.

        Moje iskustvo uz par toplih saveta… Ja sam pocela da smanjujem ugljene hidrate u ishrani pre nekoliko godina nakon sto sam procitala knjigu Tonija Venuta „Burn the fat feed the muscle“ covek je profi bodibilder i stvarno zna ono cime se bavi. Dosta ima u knjizi o metabolizmu i kako da se on pokrene. Tu sam naucila znacaj insulina i kako i povecanje udela masti zna da pomogne u dostizanju bolje linije. Pocela sam smanjivanjem, a zatim izbacivanjem hleba i na kraju ustanovila da je hleb samo navika… Najbolja stvar je bila nakon sto sam izbacila hleb i sve suvo peceno od brasna izlecila sam hronicni zatvor sto je veoma doprinelo mom zdravlju. Samo izbacivanje hleba skinulo mi je kilograme koji se nikad nisu vratili (mislim da je to jer covek izgubi samokontrolu kad jede hleb i testa uopste), uprkos tome sto jedem ugljene hidrate iz drugih izvora bez ustezanja. I dalje konzumiram zitarice, jedino ne jedem psenicu i kukuruz jer su danas iritantni hibridi. Spremam i socivo, pasulj itd… potapam sve to u kiselom medijumu par dana kako se preporucuje u LHCF zajednici, a zatim ih kuvam, ponekad sa bujonom recimo pirinac, i bas nikakva razlika u ukusu se ne uocava… kombinujem ih sa raznim povrcem, slaninom, mesom, zacinima, i jedem kao prilog. Preporucujem svakome ko pokusava da izbaci hleb da krene s laganim rizotom kao prilogom umesto hleba kao sto Kinezi rade, ili kuvan krompir u ljusci, i najlakse cete se navici. Ubrzo ce vam biti smesno kad vidite kako ljudi u sebe trpaju hleb i krompir, hleb i pirinac, hleb i pastu u isto vreme, i smejacete se slatko i sami sebi ako ste radili to isto.

        Stvarno nemam nerava da se lomatam s matematikom i izracunavanjem procenata i kalorija uvek sam se divila vama koji to mozete… zato gledam da po volumenu negde 2/3 (ili vise) hrane koju pojedem bude povrce, a kad kazem povrce ne mislim krompir. Jedem masnoca koliko god mi se jede. Uvek su mi se trazile (organizam zna sta mu treba) ali sam se uvek ogranicavala verujuci lekarima kako to ne valja. Do pre nekih godinu dana.

        Doktorka je pohisterisala poslednji put kad sam vadila krv jer mi je holesterol bio 6 i nesto. Smejem se i sad jer sam namerno jela cvarke ceo dan ranije bas da vidim hocu li da imam povisenu vrednost :)))) A to sto imam hronicni nedostatak gvozdja to im je potpuno nebitno i sporedno, bitan je holesterol koji jedva prelazi nenormalno nisku granicnu vrednost. Znaci MAJKO, KUPI MI TOP. Takodje im je nebitno sto se ja odlicno osecam kad jedem jaja i slaninu. Bitni su neki tamo brojevi. Uzasno je opasno i pogresno to sto se kroji ishrana za zdrave ljude prema bolesnima. Isto tako pricaju kako svi treba da jedu sirovo ili budu vegani. Nekim organizmima to izuzetno odgovara jer akumuliraju previse gvozdja, npr. oboleli od raka koji imaju previsok feritin. To ne znaci da je to sjajno za svakoga, npr. za mene s jednocifrenim gvozdjem i feritinom koja nemam digestivnu moc za sirovo i jer mi se anemija pogorsava cim izbacim meso ma koliko hrane bogate gvozdjem da jedem s vitaminom C. Naravno, sjajno je za bilo koga da predje na prirodnu hranu. Niko se jos nije razboleo od svezeg mesa, vec od preradjevina punih hemikalija. Oprosti na dugackom pisaniju, nisam izdrzala, neke stvari koje kruze okolo me izludjuju. A ima toliko informacija.. i svaki organizam je prica za sebe… valjda treba da se svi udruzimo i trudimo da razumemo organizam i ishranu sto bolje kako bi se svima pomoglo… Ali neki ljudi drze svoje misljenje kao nacisti i nabijaju to svima na nos, tu ubrajam i lekare i sledbenike kojekakvih -izama u ishrani. Time naravno ne mislim na LCHF jer ga svako kroji kako njegovom organizmu prija.

        Pozz

        • Slažem se za računanje, ali je nekim ljudima dobro kao metoda za učenje. Naravno kratkotrajna metoda 🙂 Nekada je to najbrži način da se koriguju greške, a veoma česta greška je izgladnjivanje!

          Deo priče o holesterolu i gvožđu me ne iznenađuje uopšte. Tužna i ružna realnost 🙁

  • Bravo,bravo,bravo!
    Neizmerno hvala na svim tekstovima,malo je reci da sam odusevljena..Gutam svaku tvoju rec,objasnjenje,savet!
    Moj mali doprinos,pavlaku slatku i kiselu sa 40% masti mozes da kupis na Djeram pijaci,u jednoj od onih trafikica sa desne strane,na merenje-tocenje,kazu da je potpuno bez aditiva i konzervansa,imaju i domaci maslac…
    Veliki pozdrav

  • Evo ga!! Konacno jedan link koji objasnjava moje dileme da su hemija hrane, metabolicki procesi u mozgu i psiholoski efekti prejedanja u tesnoj vezi. Prejedanje u LCHFu moze, ocigledno, biti nedostatkom Omega 3, ali se pojedinacno odrazava kod svakoga razlicito – preteranom zeljom za odredjenom namirnicom.
    Tacno sam to po sebi primetila. Malo cu da povedem racuna o omegi 3, pa javljam rezultate…Eto, ko trazi – nadje. Kad tad.

    http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/06/pretjerana-potreba-za-jelom.html

  • Zašto „Oko 50g NEPEČENIH oraha, badema, lešnika “ ?
    Da li postoji neki konkretan problem sa pečenom verzijom istih ovih plodova ?

  • Pozdrav 🙂
    Da li je ok za osobu koja je dijabeticar + ima kamenje u zuci da se hrani po principima LCHF-a? Lekari su zabranili masno i zumanca.

  • Postovana,
    molim Vas za neku informaciju o dobrim ili losim stranama upotrebe masti od svinja Mangulica??
    Cujem da ovu vrstu masti po kvalitetu porede sa maslinovim uljem?? Da li je to istina?
    Unapred hvala. Veliki pozdrav svima.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро