Povišen holesterol u krvi i poneka psovka

Vitki gurman baner 300x250

Povišen holesterol u krvi mi se dogodio pre 2.5 godine a u to vreme ovo sam bila ja:

  • Kilaža ista kao i sada (ja tu ne bih ništa dirala)
  • Celulit isti kao i sada (nema)
  • Kondicija, drugačija nego sada, jer sam tada malo radila sa tegovima i trčala (sada više radim sa tegovima). Uglavnom odlična.
  • Procenat telesnih masti, isti kao i sada (oko 16% ali nikako da odem kod Marka da me premeri)

hrana za srceZapravo ovo sam ja celog mog života uz zanemarljivo male oscilacije. Po svemu što je ikada moglo da se pročita u “mainstream” medijima koji se bave nutricionizmom, u časopisima i knjigama o ishrani sportista i u literaturi baziranoj na zvaničnim nutricionističkim smernicama – moja ishrana je bila savršena.

  • integralne žitarice i mahunarke – spremljene onako kako ih spremaju makrobiotičari
  • meso – nemasna mesa i puno ribe. Ništa suhomesnato ni masno.
  • ulja – samo maslinovo i hladno ceđeano suncokretovo
  • povrće – zeleno, crveno i u ostalim bojama jer jako volim povrće – i sveže i kuvano na pari
  • voće – zar postoje drugi slatkiši? Uključeno i suvo i orašasto
  • industrijski i domaći slatkiši, sokovi, grickalice – kao i obično nisu postojali u mom životu – bez mučenja i odricanja jer ih ne volim
  • stres – inače sam temperamentna osoba ali se tada i dešavalo nešto loše po mene – kortizol mi je verovatno bio u nebesima

I tako ja, živa reklama za antiholesterolsku ishranu, bar onakvu kakvu je preporučuju – odem na sistematski pregled.

Naravno sve je bilo cakum pakum uključujući trigliceride na donjoj granici i hemoglobin koji bi poželeli muškarci – dok nisam ugledala holesterol! Bio je 6.2 🙁

WTF?! Kako JA mogu da imam holesterol? Po mojim dotadašnjim saznanjima o ovoj tematici, ceo svet je mogao da ima holsterol – sem mene! Šta da izbacim po “zvaničnim” preporukama? Onu prokletu jednu kafu koju popijem na dan?

Uđem kod doktorke sa rezultatima. Dobra gospa ne diže glavu i ispali kao iz topa:

  • ONA: “Aha! 6 ti je holesterol! Dooobrooo… Nemoj slatko, nemoj grickalice i šetaj malo.”
  • JA: “Gospođo!!(podiže glavu i već vidim po faci da joj je jasno kakvu je glupost odvalila kod “šetaj malo”) Godinama nisam takla ni grickalice, slatkiši su mi odvratni a radim sa tegovima i trčim po sat vremena svaki dan. Da li treba da povećam na sat ipo?”
  • ONA: “Uf! Pa ništa onda. Kontroliši se pa mogu da ti dam lekove.”

Shvatila da mi je otpevala uobičajenu pesmicu i da ona zapravo blage veze nema odakle meni taj holesterol. Jer da – svi jedu grickalice i slatiše. Ja ne. Svima može to da kaže. Meni ne.

Drugo, shvatila sam da je spremna da mi uvali lekove tek onako “na keca”. I da je voljna da mi ih uvali za tako bezveznu cifru na rezultatu – bez da mi ponudi alternativu ili makar neki smislen i koristan savet! Zato što ne zna alternativu!

Kao i svaki čovek s malo mozga koji ne bi tek tako sebi poželeo redovno gutanje preskupih lekova a da pre toga nije pokušao ništa drugo – jedva sam sprečila da: “Prvo sebi prepiši malo mozga #cenzura#” postane izgovoreno i besna kao ris krenula sam iz ordinacije. Kako je već uobičajeno sudarila se sa jednim od predstavnika farmaceutske kompanije koji uredno vise po čekaonicama lekara kao mali pilići oko kvočki. Ko zna – da sam danas pristala na statine verovatno bi mi uvalila baš njegov brend pošto je tog dana bio njegov red da je vodi na ručak.

visok holesterol

Kako ja? I zašto ja?

Do kuće sam pomislila mali milon najgorih psovki i kamo sreće da sam ih i zapisala! Mogla sam da prodam kočijašima i platili bi i više nego što tražim. Pa zna se ko ima holesterol! Oni tamo što zgutaju pomfrit, sladoled i CocaColu u oba obroka koja imaju u toku dana! Holesterol je valjda rezervisan za “njih”, fast-fudovce?

  • Pozvala sam mamu da prozborimo koju o genetici pošto i ona ima povišen holsterol i pored toga je zdravstveni radnik. Nismo zaključile baš ništa korisno.
  • Zatim sam upalila kompjuter i pročitala ono isto što mi je doktorka rekla o šetanju i grickalicama. Sve je imalo još manje veze s mozgom.
  • Onda sam kao i uvek kada su teme o ishrani u pitanju rekla “batali ove naše” i “opet je**ni saveti iz Kosmopolitena” – i prebacila se na strane sajtove.
  • Ipak, nisam znala šta zapravo tražim dok nisam naletela naletela na blog “Istine i laži o hrani”, na kome sam konačno “sintetizovala” sve informacije, smirila buku u glavi i pročitala još mnogo tekstova stranih stručnjaka zahvaljujući linkovima koji su tamo parkirani.
  • I na kraju završila sa knjigom mnogo boljeg i ozbiljnijeg stručnjaka od Ove-Moje-Šetaj-Malo. Po pitanjima vezanim za holesterol – za mene nikada više neće biti drugog boga sem Uffe Ravnskov-a.
  • Nije jedini stručnjak koji priča priču o holesterolskim mitovima – zapravo ima ih iznenađujuće mnogo i to decenijama – ali je svakako najpoznatiji.

Na kraju sam shvatila! Čitam o ishrani godinama zato što to volim. Pazila sam šta jedem, takođe zato što to volim. Kuvala sam da ne bih kupovala preradjevine, zato što i to volim. Naučila sam da kuvam hranu za makrobiotičare, vegetarijance, bildere – poznavala sam sve ove kuhinje i većinu zakonitosti. Ali sve vreme nisam imala “zaokruženu priču”. Jedno parče priče mi je nedostajalo i nisam umela da postavim pravo pitanje.

  • Pitanje je bilo – šta nije u redu?
  • Odgovor je bio – masti. Jedemo pogrešne masti! Jedemo masti na kojima se ostvaruje najveći profit, a ne masti koje su nam istorijski bile prirodne.

Ništa nije bilo tačno:

  1. Zvanične nutricionističke smernice nikada nisu imale nikave veze sa načinom na koji smo oduvek jeli – već su imale veze sa razvojem industrije žitarica.
  2. Pre 10, 20 godina je granica za holesterol je bila 7 i 8. Onda smo za kratko vreme “mutirali” pa je sada granica 5. A najveća zarada farmaceutske industrije je na statinima. To je i pravi razlog što smo mutirali.
  3. Početkom 20. veka srčane bolesti su bile nepoznanica a tada se sve spremalo na masti i jelo se masno. Takozvana “zdrava” polinezasićena ulja nisu mogla da se kupe jer nisu postojala.

Zašto sam prešla na ishranu sa malo ugljenih hidrata, puno masti (LCHF)?

Zato što sam bila perfektno zamorče!

Meni nije problem bio imunitet, težina i celulit. Jedem pretežno kućno-prerađenu hranu oduvek (hvala mama!). Dosta sam se kretala i bavila različitim sportovima (hvala tata!).

Nije mi se javio New Religion zato što sam konačno skinula koje kilo ili zato što je to prva stvar za koju sam čula i koju sam ikada probala 🙂

  • Prešla sam na LCHF jer sam konačno imala savršeno logičnu priču – koju do tada nisam imala
  • Prešla sam na LCHF zato što sam doživela neviđenu budalaštinu koja je mogla da mi nanese zlo – jer ima više dokaza o štetnosti i opasnosti od statina, nego o njihovim koristima
  • Prešla sam na LCHF zato što su stvari koje nam danas pričaju o ishrani očigledne besmislice

Moj nekadašnji omlet je imao 3 belanca i 1 žumance (2 su se bacala), sir od 10%mm i (ako je doručak) parče “Tonus” hleba od proklijale pšenice. Moj sadašnji omlet ima 3 cela jaja od domaćih koka, domaću slaninu, vezu zelja, punomasni domaći sir i nema hleba.

Moj ručak nije gumirana piletina sa nemasnog teflona uz 2 kašike integralnog pirinča – moj ručak je piletina u sosu od pavlake i gorgonzole sa tonom brokolija.

povrce i holesterol

I šta je onda bilo?

Nakon svih masti koje sam pojela, svog holesterola koji sam pojela – moji rezultati vezani za holesterol su isti! Pošto je normalan holsterol pre “otkrića” extra profita na statinima bio 8 znači da meni sve vreme nije ništa.

Zato je i bio red da me zdravu i pravu nakljukaju lekovima kad se ovakva ne isplatim ni prehrambenoj ni farmaceutskoj industriji.

VIC ZA KRAJ:

Dođe čovek kod doktora i nešto se žali na srce. Kaže mu doktor: “Znate, da bi vam bilo bolje vi morate da šetate svaki dan!”

“Ma hoću, doktore! Zdravlje je najbitnije! Nego kažite mi kada da šetam? Pre ili posle raznošenja pošte?”

 

49 Komentara

  • Hahaha,bravo za vic! 😀 A i za ceo post, razume se!
    Ja sam prestala da idem kod lekara onog trenutka kada mi je doktorka na moje pitanje “Otkud meni ketonska tela u urinu i kako to da resim?” rekla “Pij vise vode!”.
    Uzela sam svoje rezultate i izletela iz ordinacije. Ne,hvala,lecicu se sama.

    U vezi sa holesterolom, mom drugu su ustanovili “povisene vrednosti” istog, pa mu je doktor zabranio da jede orahe, jer su puni holesterola. 😀 😀 😀

    I ovo za smanjivanje granice je apsolutno tacno, komsija radi u laboratoriji i tvrdi isto. Sta oni nama rade i sta samo pokusavaju…a najgore je sto ljudi to ne znaju…

    Zato mi je drago da psotoje blogovi poput tvog. 🙂

    • Rebeka

      ovo bi bio ujedno odgovor na pitanje koje me muci vec nekoliko godina.
      Naime, moj sin je sportista, svakodnevno igra fudbal I dva puta nedeljno trci po dvadesetak kilometara.

      Isto tako, sasvim slucajno, uradio je neke analize(a bilo mu je tek 23 god.) I holesterol je bio iznad 5,2. Obratio se strucnjaku i dobio odgovor da treba da trci ili da se bavi nekim sportom. Naravno nasmejali smo se oboje i izasli iz ordinacije.Zahvaljujuci mom uticaju i pre analiza je bio jako disciplinovan u svemu a posebno u odabiru hrane, Koristili smo vrlo malo masnoce u ishrani, baziralii se na integralnim namirnicama, vocu I povrcu.

      Redovno sam preturala po internetu kako bih dosla do nekog novog argumenta, eventualno nekog novog naucnog otkrica, saznanja….danas mi je gore navedeni blog otvorio oci. Veliko hvala!!!

  • Za razliku od tvoje, moja doktorica će reći da je prvi uzrok povišenog kolesterola stres, a hrana je tek negdje na 4-5 mjestu.
    Istina je da su se laboratorijske vrijednosti smanjile, a što je najbolje one se čak razlikuju i od laboratorija do laboratorija pa su ti po nekima nalazi uredni, a po drugima nisu.

    • U celoj priči obraćate pažnju na ishranu, a takođe govorite o besu i ljutnji na lekare. Stzres je glavni uzrok svih bolesti pa i holesterola.

      • Ljutnja je veoma opravdana emocija, isprovicirana logičnim i jasnim razlogom. Naravno, zahteva reakciju i otklanjanje.
        Stres je ipak vrsta straha od neizvesnosti od onoga što će se desiti sledeće sekunde, dana ili meseca.
        Ja ove dva nikako ne bih mešala.

  • Drago mi je da je osoba koja izuzetno pazi šta jede napisala ovako nešto. Sve pohvale.
    Što se moje ishrane tiče, jedem sve, hleb ne jedem sa jelima na bazi krompira i pirindža, soju izbegavam maksimalno a trudim se da izbacim i suncokretovo ulje. Uglavnom spremam jela na svijskoj masti, normalno onoj od svinja iz domaćeg uzgoja i jedem dosta slaninice (obožavam je) i normalno imam malo salca viška.
    Elem, kao i većina, i ako sam dosta upućena u fiziologiju i fiziologiju ishrane (na nos mi je sve to izašlo na fakultetu), u jednom trenutku sam podlegla propagandi o štetnosti animalnih masnoca u ishrani. Dobro me je prodrmao jedan ORL lekar, inače profesor jednom rečenicom: ”Pametna si žena, stavi jednu krpu za sudove u ulje a drugu u mast, zajedno ih operi, pa vidi šta će se skinuti!”. Nisam to uradila ali sam ponovo iščitala neke svoje ”knjigice” sa fakulteta, a pronašla sam beleške sa časova fiziologije u kojima sam našla sledeće ”…dati su parametri u okvirnim granicama ali sve je individualno i najbolji uvid u stvarne vrednosti se dobija na osnovu periodičnih analiza. Ako su pokazatelji u dužem periodu na istom nivou onda je to vaše normalno fiziološko stanje. Svako odstupanje od vašeg normalnog fiziološkog stanja je za brigu…”
    Elem, mi pripadamo životinjskom carstvu, i naše ćelije su izgrađene od masti, ne od celuloze a većina hormona za osnovu imaju holesterol. Što građe organa za varenje tiče, blizi smo mesojedima, a po fiziologiji i anatomskoj građi najsličniji smo svinjama (neverovatno ali istinito). Da bi smo varili celulozu potrebno je da imamo razvijeno slepo crevo (kod kopitara je izrazito razvijeno, a ptice imaju čak 2) ili predželudce (kao kod preživara), i puuuuuuuuuno bakterija u crevnom traktu koje vare celulozu (imamo ih malo a i skoro nikakva korist od toga što razgrade celulozu jer je koriste za svoj život i razmnožavanje).
    Želela sam da na pišem još mnogo toga ali … možda neki drugi put.

  • I ja imam oko 6 holesterol,nije mi jasno kako. Kako neko ko mnogo vise jede junk food moze da ima manje od mene…
    mislim da je i genetika u pitanju

  • Majo, koliko masti treba unositi na dnevnom nivou ako treba da se mrsavi?
    Sestra ima 30kg viska, recimo danas je unela 150g pekan oraha (dakle, oko 100 grama masti) + 100 grama sira (13 grama masti) + 3 grama iz ribljeg ulja.
    Ukupno 116 (ostalo su lean protein i veggies, spremani bez ikakve masti).
    Jel to previse? (znam, i meni je tesko da se zaustavim sa orasastima 😀 )

    • Malo je tesko da se da odgovor na ovo pitanje. Ovo je samo jedan dan…

      Ali ono sto mi pada u oci je – ako nema maslinovog ulja, gde su onda salate i SVEZE (termicki neobra]eno) povrce?

  • Hvala na informativnom blogu i iskustvima sa različitim sistemima ishrane. Moje pitanje je: koje su ti sada vrednosti holesterola (ako ga kontrolišeš)? Hvala.

    • Nema na čemu! 🙂
      Kada sam zadnji put kontrolisala (a ne trudim se da to radim prečesto, jer mrzim igle) – bilo je isto kao i pre. Niti se povećao, niti je pao.

  • Identična priča sa mnom… 23 godine, zdrava, tjelesno aktivna, puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, jaja, mesa… junk vidim jednom u 3 mjeseca (možda). I dođu meni nalazi krvi: kolesterol 6,8!! Ginekologica me gleda – ja ko štapić, i ne vjeruje. Kaže ona meni “ajde ti na niskolipidnu prehranu pa se testiraj nakon par mjeseci”… I sad ja u bedu ostatak dana, zaključim da je onaj tucet jaja što pojedem tjedno krivac za moju “bolest” i izbacim ih skroz na 3 mjeseca, užasavam ih se ko vrag tamjana, a i masti općenito. Apsolutno ignoriram činjenicu da su mi trigliceridi 0,6, a HDL 2,2…u glavi samo tih 6.8 i kako ću umrijeti sa 25 godina (malo karikiram, ali tako nekako) 😀
    Istražujem, surfam, čitam, informiram se: ne želim statine (koje mi je spomenula), mrzim lijekove i tu kemiju, skidam kolesterol na prirodan način… i onda naletim na Anitin blog. I shvatim kako mi je mozak cijeli život bio ispiran mučkom propagandom prehrambenih i farmaceutskih industrija. Mislim da mi se ruka tresla kad sam po prvi put na tavu ubacila domaću svinjsku mast, špek i jaja 😀
    Poanta je da mi je, isto kao što si i ti napisala, falilo malo zdravog razuma, logike. Sad sam čak i majku okrenula na svoju stranu, pa je i ona postala svjesnija svojih prehrambenih navika (za početak, stolni margarin više ne postoji u našoj kući). A tebi Majo, veliko hvala na ovim poučnim tekstovima!

    • Anita? Da 🙂
      Ne samo da je ona neverovatan izvor informacija, već može od onih linkova da se napuni dobra kućna biblioteka.

      Hvala za link 🙂 Pregledaću ga!

  • Ziva nisam… Sta li ce meni sutra da kazu, zivo me zanima. A jos sam dala urin i krv na analizu i to jos posle uskrsa 😀

  • Svaka čast za tekst. Još jedan primjer kako prehrambena i farmaceutska industrija ne rade za nas i naše zdravlje nego, naravno, za profit. Meni se desila i još uvijek mi se dešava slična stvar upravo zbog ovakvih doktora koji ne samo da neće da nam ponude alternativu nego je uopšte i ne znaju. Bravo Maja!

  • Ja imam isti problem kao i Jasna,tj.imam hashimoto uz to povisen holesterol bili i trigliceridi….jedem po principu hrono ishrane i prezadovoljna sam rezultatima!Jedem feta sir(mrzim mladi),jedem kajmak,jedem puter(nikako margarin) samo pazim kako sta kombinujem i kada jedem hleb koji sama mesim i to je to!A da,posto volim slatkise umesto secera koristim steviu i fruktozu.

  • Ali to onda znaci da treba da izbacim voce!?A fruktoza se preporucuje cak i dijabeticarima kroz dzemove. Ipak smatram da vocni secer uz voce bolje ide nego obican ,mada vise koristim steviu i nisacim nepreterujem.I takodje pazim u koje doba dana jedem slatko tj. nikako ujutro.Mada to nikako neznaci da trcim izbezumljena u 5 da jedem nesto slatko(mnogi misle da je to poenta hrono ishrane).

    • Istina je da se fruktoza ne primjeti na krvnom seceru ,medjutim tolike kolicine otvorene i skrivene fruktoze i high glucose corn sirap nisu zdrave za jetru kao ni za ostatak organizma.

      To sto preporucuju ljudima je samo razlog da vise se prodaje insulin i ostali proizvodi. Dijabeticarima preporucivati dzemove je isto lijecenim alkoholicarima davati casicu konjaka za pritisak ili heroinistima davati amfetamin da ono najgore prodje.

      Zitarice nisu i ne smiju biti osnova ljudske ishrane. Fitinska kiselina u ovojnici zrna (pogotovo psenice) ima pogubna dejstva za imunitet i probavni trakt. Sve zitarice su u tolikoj mjeri genetski izmjenjene da bi ih u dalekom krugu zaobilazio i bez onog 48 satnog natapanja/klijanja. Omega 6 masna kiselina je uz secer glavni odgovorni urednik upalnih procesa.

      Kod voca je ista stvar kad su “napravili” voce koje je i sladje i krupnije nego sto bi ga mogla ubrati i sama. Nije prirodno jesti jagode u pola zime ili bilo koje voce van sezone. Jedino znaci da je na silu uzgojeno i sa druge strane globusa doputovalo a o zagadjenju i unistenju okoline i atmosfere da ne pricamo.

      Zamisli si samo period kad nije bilo supermarketa i kioska brze hrane. Ljudi su jeli sezonski i vise se kretali, pojmovi kao dijabetes i srcano/mozdani udar nisu ni postojali.

      Zamisli nacin zivota i ishrane gdje ne moras pratiti vremena jela, vagati i mjeriti hranu i kalorije,kombinovati razlicite namirnice itd itb??? Samo spoznati sta je ljudska izvorna hrana,ne koristiti bijele otrove (skrob,gluten i secer) i uzivati u zivotu.

      To sto si na hrono rezimu i ima rezultata je samo stvar promjene svakodnevnih navika. Promjena nacina i kolicine (is)hrane. Pitanje je samo dugorocnost provodjenja i dugorocni uticaj na organizam.

      U vezi vitamina i minerala koje nam namecu kroz “voce” mogu ti samo reci da dva organska jajeta sadrze dnevnu dozu vitamina i minerala osim vitamina C ,kojeg u 150 grama brokule ima 200% dnevne preporucene doze. Antioksidante mozes naci u jagodicasto/bobicastom vocu. Naravno sve u sezoni.

      Kako god sretno i uspjesno naprijed i misli kriticki svojom glavom

    • Zato sto se bijeli “stolni” secer sadrzi od fruktoze i glukoze. Glukoza ulazi u misice i tu sagorjeva ako je covjek i donekle aktivan. Medjutim ako se vodi pasivni nacin zivota, organizam visak glukoze posprema u masno tkivo a fruktoza se kao i uvijek lijepi za jetru.

      Cestitam na smanjenju triglicerida

      • Ma ok! Znam ja sve to!Sve sam prostudirala i uzduz i popreko!Princip po kome se ja hranim i postuje sve to sto mi vi kazete,ugljeni hidrati su mi na minimumu i to samo ujutro,seceri bilo koje vrste takodje na minimumu i to samo kroz voce.Ponekad pojedem kolac,palacinke,ali kolace sa steviom,palacinke sa malo dzema sa fruktozom.Ljudi grese kada misle da oni koji se hrane po principu hrono ishrane moraju stalno da gledaju na sat,to je izmisljeno!Obroci mi nikada nisu bili ograniceni cak i kada sam bila u restriktivnom periodu!Poenta i jeste u tome da se najedes dobro i do sledeceg obroka da nemas napade gladi.Kalorije NE BROJIM,umesto grickalica grickam bademe.U principu jedem sve sto volim kao i pre samo sto sada pravilnije kombinujem i opreznija sam sa secerom.

    • Samo da napomenem opet za one koji čitaju komentare:

      Šećer se proizvodi iz mase koja nije uopšte “kristalna” već lepljiva. Lepljiva masa se čisti od melase i izbeljuje.

      Smeđi šećer se kasnije dobija tako što se u beli šećer vrati 5 do 10% melase.

      Kalorijska vrednost belog i smeđeg šećera je slična. Smeđi ima isti glikemijski indeks a beznačajnu količinu minerala.

      Sve u svemu kupovina smeđeg šećera je obično bacanje para jer mu dođe isto 🙂

  • Moj tata ima isti holesterol kao i ja (ispod 6) a nije nikada jeo brzu hranu, mama kuva danas za danas zive u selu imaju jaja, meso i mleko iz svoje proizvodnje. Obozava slaninicu i sunku i to jede od svog rodjenja (63 godine). Vrlo je aktivan, radi po ceo dan kako zimi tako leti. Ja radim u kancelariji (uglavnom sedim) nemam problema sa kilazom ali imam grižu savesti jer su nam vrednosti masnoće u krvi manjne više iste a on je 26 godina stariji. Ne volim musli, odvratan mi je sem ovog sa kilo šećera “vita…fit” kako li ga reklamiraju ali to je potpuno nezdravo (sa kilo šećera sve je jestivo). I tako propagiraju kako će mi debelo crevo otpasti ako ne jedem nešto što ne volim a onda druge studije kažu da to i ne treba jesti jer nismo predodređeni za to….
    Jedem ono što volim i ukoliko i pravim male greške, barem nisam radila nešto potpuno suprotno svojim ličnim potrebama i željama. Stradaću od svoje strasti slanine i jaja.
    Veliki pozdrav draga Majo! 🙂

  • A ono što većina neće reći : 2/3 holesterola proizvodi samo telo. I vratila bih se na stres, i na kortizol. Moguće je u stresu da se poveća i holesterol i šećer, transmiteri u telu zapravo “vrište”, uzbuna je oglašena na sva zvona, i ako traje dugo, eto nekog belaja….zato, prva misao koja mi pada jeste nešto od relaksacionih tehnika (yoga, tai chi, meditacija, maženje mačke, bilo šta!)…jako je potrebno uz redovnu umerenu fizičku aktivnost raditi i redovno opuštanje….bar za holesterol. I još nešto – nekada je uvećan na račun HDL, što se ne smatra problematičnim…dok se ne dokaže suprotno!

  • Majo setih se tebe i ovog posta juče od lekara. Uvek sam imala holesterol oko 6 i ni ja ni moja doktorka nismo pridavali paznju tome nikad, ali doktorka mi otišla u penziju i došla mladja zamenu u vidu debelog doktora, koji mi pod temperaturom i potpuno zapušenoj, ipak više posvetio pažnje rezultatu holesterola i uvalio mi neki pamfletić sa suludim smernicama u ishrani, i drznuo se da pita volim li slaninu i cvarke. Ja ponosno potvrdih i izadjoh takodje besna ko ris.
    Ono što me je najviše pogodilo, je da sam očekivala od nekog maldjeg da prati trendove, da čita novosti, sad kada je i New York Times pisao o tome da holesterol nije loš i na naslovnoj strani objavi eat butter, on meni i dalje daje pamfletić sa prošlovekovnim ubeđenjima.
    Baš sam razočarana.

  • Molim vas kazite mi , da li je alarmantan nalaz holesterola 9,17 jer sam odbila da pijem lek. Sta da radim?

  • Citam vase komentare, tek sam sad naisla na blog, i place mi se. Imam holesterol 8 i ldl 6,3. Tgl i Hdl su dobri. Molim vas recite mi da li je pametno uzimati lekove koje mi je dr odmah napisala ili probati sa promenom ishrane. Ne verujem mafiji koja sebe naziva farm. industrija niti lekovima, ali imam naslednu hiperlipidemiju i 25 godina i strašno sam uplašena 🙁

  • Ljudska dijeta u istoriji je je uglavnom bila od zitarica ,mahunarki i povrca i povremeno mesa. Pricam o dijeti zadnjih 10 000 godina. Problem u danasnjoj ishrani je preterana upotreba ulja i preterana upotreba mesa . Idealna dijeta je 80 posto karbonhidrata 10 posto secera i 10 posto masti . Ono sto su jeli siromasni ljudi i ljudi srednjeg staleza,zitarice,mahunarke povrce,voce i ponekad meso je paradoskalno bilo najzdravije,dok su bogatasi jeli vise mesa i generalno unosili vise masti sto je vodilo do bolesti . Evo da ne bude da ja sad nesto izmisljam ,pogledaj ovaj artikal http://www.beyondveg.com/nicholson-w/hb/hb-interview1c.shtml . Po meni najbolji expert trenutno po ovom pitanju je Dr Mcdougall https://www.drmcdougall.com/ . Mozes pogledati njegove debate na internetu , pa i debatu sa Dr Atkinsom ,velikom propagatoru low carb high fat . Sama slika govori hiljadu reci ,ali pogledaj intervju i zakljuci sama.
    Pozdrav
    Branisa

    • Pa nije čovek formirao svoj organizam za 10.000 godina 🙂 Trebalo je malo više vremena 🙂

      Da bi bili na 80% ugljenih hidrata morali bi da jedete samo banane i drugo voće sa minimalnom količinom vlakana.

      Vegatarijanizam razumem i može lako da se funkcioniša na taj način.
      Veganstvo je neprirodno, naporno i besmisleno.
      Frutarijanizam je opasan i glup:
      http://vitkigurman.com/nemasna-sirova-hrana/

  • Pozdrav Majo,mogu ti reci da da me je tvoj tekst odusevio.
    Vec godinama(zadnjih pet godina) od kad sam poceo da kontrolisem nivo masnoce u krvi imam problem sa holestrolom i trigliceridima i za holesterol mi varira od malo preko 6 pa do 7,25, as to se triglicerida tice varira od 3 pa do malo preko 5. Vec zadnjih 8 godina se trudim da se relativno zdravo hranim (ne jedem u pekari,brzu hranu,gazirana pica i sokove…) i da budem fizicki aktivan (cesta voznja bajsa,trcanje,vezbanje, uvek neka aktivnost…). I tako uvek posle vadjenja rezultata se smorim, beskrajno citam po internetu i krenem sa rigoroznim izbegavanjem razne “nedozvoljene hrane” ali se posle mesec dana smorim i nastavim sa starim rezimom,po meni zdravim i umerenim. Inace se osecam odlicno svih ovih godina bez ikakvih simptoma,ne umaram se brzo, u dobroj sam kondiciji. Doduse ima par kilograma viska koji mi variraju manje vise u zavisnosti od intenziteta vezbanja i kolicine hrane koje unosim.
    U sustini mnogo vise vodim racuna o zdravlju nego 90% ljudi u mojoj okolini a koji imaju normalan nivo holesterola i trigliceraida u krvi pa sam bio zaista besan i zbunjen sta da radim vise da se resim ovog problema.
    Inace planiram samo da povecam namirnice bogate omega 3 mastima (ribu,laneno seme, maslinovo ulje, orahe…) u svakodnevnoj ishrani i da nastavim svoj zivot po starom 🙂 Sta mislis o tome Majo?

    • Dragi Slavko,
      autori koje ja pratim i kojima verujem su stručnjaci koji misle da cifra vezana za ukupni holesterol nije sama po sebi bitna – već smatraju da odnos upupnog holesterola i HDL-a treba da bude oko 3 ili 4 (kada se podeli). Ako je odnos takav – trebalo bi da sve bude OK, ali uz narednu napomenu da trigliceridi treba da budu normalni, kao i pritisak.

      Ovo je moj slučaj. Holesterol blizu 7 a HDL blizu 2. Nizak pritisak, umereno sportsko srce, i prilično niski trigilceridi.

      U vašem slučaju ovo nije tako. Nije OK da trigliceridi budu ovako visoki ako se vežba i pazi na ishranu.
      Popričajte s lekarom o metabolizmu lipida, porodičnom/genetskom povišenom holsterolu, možda uradite i test opterećanja glukozom (pitajte lekara o insulinskoj rezistenciji), proverite da vam neka hrana ne smeta…

      Koliko god ja ne verujem u holesterolske mitove, ali kada triglicireidi nisu dobri – onda ta priča o holesterolu ume da bude realnost jednog procenta ljudi. Posavetujte se malo detaljnije sa nekim stručnjakom. Ili još bolje – s više njih.

  • Odličan tekst, sve lepo dokumentovano i logično objašnjeno.

    Celog života se bavim sportom, bio sam prof. plivač, a sada redovno vežbam, (5 treninga nedeljno minimum, plivanje, trčanje, vežbe snage, sklekovi, zgibovi itd.). Odem pre neki na redovan sportski sistematski pregled i tražim da mi urade kompletnu krvnu sliku. Svi rezultati su mi u savršenom redu, samo mi je holesterol blago povećan, refrentna vrednost je do 5.2, a meni je holesterol 5.42. S obzirom da sam u redovnom i ozbiljnom trenažnom procesu i da ne jedem grickalice, slatkiše, hleb jedva po malo, ne pijem nikakve sokove niti gazirano, samo vodu, ne pušim, trudim se da jedem raznovrsno(voće, povrće, riba, meso, žitarice, od svega po malo), umeste slatkiša orašasti polodovi itd. Frapirao sam se kada sam video da mi je povećan holesterol. Ali nakon što sam pročitao ovaj tekst, mnoge stvari su mi sada jasnije, hvala najlepše.

  • Postovana, imam 23 godine , bavim se sportom i pazim na ishranu. Da spomenem, jedem dosta jaja, tj žumanaca. Danasnji rezultati su pokazali da mi je holesterol 5.3 a maksimalno je 5.2 dok su trigliceridi u normali. Šta to znači i zar ne bi trebali i trigliceridi da su povećani? Ima li razloga za brigu ?

  • Holesterol 7.75
    Trigliceridi 0.83
    HDL 2.24
    LDL 5.13
    Ako ste jos aktivni bilo bi mi od znacaja da mi ovo prokomentarisete da li da se brinem ili ne..

    • 7.75 / 2.25 = 3.4 – a niski trigliceridi
      Sa dobrim rezutatima kod kardiologa, uz pristojan broj kilograma i redovne aktivnosti (makar to bila šetnja i lagana rekreacija) – ja se ne bih brinula da su ovo moji rezultati.
      Pre 20 godina ne bi se brinuo ni vaš lekar, jer je granica za holeterol bila 8 🙂

  • Istu priču imam kao autorka teksta, s tim da sam muško. Supruga me zeza da se hranim kao ptičica a ja holesterol 9,55 (HDL 1,33; LDL 7,44; Trigliceride sam spustio sa 2,92 na 1,71). Tenis dva puta nedeljno i 10.000 koraka dnevno. Kuperov test jaka četvorka, zamalo pet. Dim cigare popušio nisam i imam niži pritisak, nekada kada sam bio mlad i lep bio je kao u Džemsa Bonda – 120/80. Nisam hteo da uzmem statine, jer delim mišljenje da je sve u funkciji farmaceutske industrije. Ali otac mi je imao infarkt u 51 i imao je povišeni holesterol. Evo mene u pedesetim i podlegao sam, držim isti režim ali od pre mesec dana uzimam švajcarski statin i ne znam šta će biti. Do interniste ne mogu da dođem, zakazuju otkazuju, cirkus.

    • Ja imam slične rezultate holesterola kao i vi,(PEĐA) uz to i perikarditis, šum na srcu, priraslice, zaliske i ciste na dojkama, i zva zrna graška na štitnoj žlezdi. Probadanja u grudima, drhtanje, šetajući pritisak. I u stalnom sam haosu i stresu psihičkom jer ne znam šta ću i kako ću. Neizvesnost me uništava.

      Zanima me kako vam je sada od tog statina.

    • @Peđa
      na žalost nije isto 🙁 Moj holesterol je oko 7, a HDL je 2. Kada se podeli to je = 3.5. Što je OK.
      I imam prilično niske trigliceride. Ovu istu situaciju ima moj otac.

      Kod vas je 9.55/1.33 = 7.18
      Trigliceridi visoki, tj. sada na gornjoj granici uz sve dobre navike. Očito je to nešto čemu treba posvetiti pažnju… Slične brojke je imala moja majka – ona pije statine i njoj jeste bolje od lekova. Realno, to je bio pokazatelj metaboličkog sindroma.

      Ono što sam slušala od dr Roberta Lastiga i njemu sličnih, ima smisla da se proveri šećer i jetra (da li ima insulinske rezistencije ili masne jetre). Naravno samo sugestija šta bi bilo dobro da pitate lekara i prodiskutujete s njim.

  • Pozdrav,
    Uradih redovnu kontrolu krvi i rezultati kazu povišen holesterol 6.23
    HDL 1.69
    LDL 4.21
    Trigliceridi 0. 73

    Po mom nalazu spadam u visoko rizicnu grupu, imam 23 godine visoka 173 i imam 61kg dakle nisam gojazna osoba, priznajem da nemam pravilnu ishranu, i posao mi je takav da imam maltene 0% aktivnosti(IT sektor). Zanima me da li treba da bude mesta za paniku i da li bi povećanje aktivnosti moglo da reguliše ove vrednosti, i da li možete da date neke savete za ishranu. Hvala puno unapred, zaista su me uplasili ovi rezultati.

    • 6.23 ÷ 1.69 = 3.,6 (što je OK)
      0.73 trigliceridi (što je blizu donje granice, dakle sjajno)

      Ako imaš nizak ili normalan pritisak & EKG ti je OK – skandinavski lekari bi rekli da ti nije baš ništa. Još tačnije da si super.
      Pre 10-15 godina, to bi ti rekli i naši lekari, jer su smernice menjane više puta u poslednje 2.5 decenije. Nekada je granica za holesterol bila 8. Pa smanjiše na 7. Pa kasnije i na 5 da bi kao “zaštitili stanovništvo” – u čemu očito nisu uspeli. Dakle, s ovom terojom “smanjuj granicu na 5” nešto ne štrika kako treba 🙂

      Zato, ja na ovu temu ne verujem u “ukupnu cifru” već isključivo u sve navedene parametre i njihove odnose – tj. verujem skandinavcima i njihovim tumačenjima brojki. Ukupan holesterol sam po sebi me ni najmanje ne zanima.

      Ipak, ti sama moraš da odlučiš kom carstvu ćeš se prikloniti kad je ova tema u pitanju…

      Naravno, više redovnih obroka i duge šetenje svaki dan (ako ništa drugo) – sigurno neće da ti odmognu, jer si mlada da imaš 0% aktivnosti. Kada ćeš da budeš u top-formi, ako ne s 23 godine? 🙂
      Veći sama znaš šta treba da koriguješ 😉

      • Utice li povisen LDL na povecan pritisak? Bio sam kod kardiologa i kod urologa. Nalaz kod urologa uredu a kod kardiologa takodje sve super. Dobio sam dijagnozu “nizak prag tolerancije na spoljasnje drazi”. To mi vjerovatno “pali” lampicu u organizmu da mi skace donji pritisak a samim tim i masnoca. Uspio sam je spustiti u dozvoljene granice ali od brige se opet vratila. Nadam se da je pritisak samo od masnoce jer se ne mogu pomiriti sa cinjenicom da kljukam lijekove za pritisak u 25-oj godini. Kada sam saznao za masnocu, nalazi su bili katastrofalni. Samo ALT i AST su bili 4 puta veci od dozvoljenje granice.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро