Nutricionisto, sram te bilo! Dijeta od 1100 kalorija za dojilje?

Poslala mi je FB dugarica koja je u ovom trenutku trudna tekst u kome nutricionista Branka Mirković savetuje žene koje su se tek porodile i doje šta da jedu. Na prvi pogled kada sam počela da čitam dijetu koju preporučuje – okrenuo mi se želudac – jer moje matematičke sosobnosti nisu na nivou deteta od 5 godina, razumem se u tematiku i znam šta da gledam.

Brine me šta je sa onima koji takođe znaju matematiku – ali se nisu udubili u tematiku i ne znaju šta treba da analiziraju?

Nutricioništa kaže da mame koje doje treba da unose samo 350 kalorija više nego inače – što je po njoj svega pola litre mleka ili jogurta više dnevno. Nailazila sam i na informaciju o 500 kalorija u stranoj literaturi – ali ovo nije deo priče kojim želim da se bavim sada – niti će to biti preporuka “nutricioniste” da se jede nemasno. Neka bude samo 350 i neka bude nemasno.

Danas hoću da se pozabavim samo sledećim pitanjima:

  1. Zašto neko ko prodaje svoje usluge koje su u bliskoj vezi sa ciframa (brojanje kalorija, procenti) nije do sada naučio da sabira i oduzima?
  2. Da li postoji svest i odgovornost o tome da ovakav “matematički” problem zapravo može da napravi veliki zdravstveni problem i majci i detetu koje se doji?
  3. Pa na kraju i – dokle će nutricionistički mainstream forsirati izgladnjivanje kao način mršavljenja – jer znamo da ovo nije ni prvi ni poslednji put?

Dijeta za mame koje doje – suludi prvi dan

Ne bih lenja pa sam ono što sam i videla na prvi pogled – i preračunala. Ovo je obrađen prvi dan dijete koji je preporučen:

Prvi dan dijete za zene koje doje

 

1.120 kalorija?!?!

Dijeta od 1.120 kalorija za odraslu ženu koja doji je kao da rotvajlera hranite sa kesicom grisina na dan. Što je super ideja ako želite da imate bolesnog, iscrpljenog i nervoznog rotvajlera. Ali “naša mama” zapravo nema ni tih 1.120 – evo zašto:

Po “nutricionisti” ovde je već dodato onih 350 kalorija koje idu na dojenje – pa zapravo ispada da mami treba da bude dovoljno  770 kalorija da “živi izbalansirano”.

Koliko stvarno prosečna odrasla žena treba da ručka?

Odokativno i nepersonalizovano – evo nekih cifara tek da steknemo predstavu:

Setite se da bazalni metabolizam predstavlja količinu kalorija koja mora da se ubaci u kljun u toku dana i bez čega ne bi smelo da živi.

Nedostajuce kalorije

Mama Koja Doji prema dotičnom nutricionisti treba da jede nešto što je oko 50% njenih stvarnih kalorijskih potreba, ili nešto što je samo 80% njenog bazalnog metabolizma!  #sumanuto

Šta se još može primetiti u ovoj “izbalansiranoj dijeti”:

  1. Doručak od 270 kalorija nije dovoljan ni za dete – o tome sam pisala
  2. Omega 3 se jedu jednom u 5 dana – a već rekosmo da u današnje vreme o njima treba voditi računa
  3. Jaja – koja su jedna od nutritivno najbogatijih namirnica – ne postoje u jelovniku
  4. Unos 59 grama proteina na dijeti od 1120 kalorija jeste 20% i to je u skladu sa važećim smernicama. Ali 59 grama proteina je samo 10% na dijeti od 2.250 kalorija koliko bi (odprilike) trebalo da se unosi.
  5. Zvanične smernice kažu da je idealan unos proteina 15%. Stvarni unos proteina koji je u skladu sa normalnim kalorijskim potrebama dojilje iz primera bi trebalo da bude minimum 85 grama – a ne bednih 59.

Ako nekoga ne mrzi…

Posle prvog dana nisam htela da gubim vreme na ovu budalaštinu od dijete i kalkulišem ostale dane. Na prvi pogled vidim da nisu ništa bolji i da bi cifre bile skoro identične.

Ali ako neko ima vremena i živacaizvolite još jednom link ka preostalim danima i meniju koji sadrži pileća prsa i skrobne ugljene hidrate u večernjim satima – pa sračunajte i javite da li negde kojim čudom može da se pređe onih 1.400 kalorija bazalnog metabolizma.

Odmah mogu da kažem – skoro da nema nikakve šanse!

images

Za kraj da izrazim svoju nadu da će se pojedini “stručnjaci” makar za sekundu uozbiljiti – bar za toliko da obnove elementarnu matematiku koja se uči u nižim razredima osnovne škole.

U međuvremenu – dok se takvi ne nauče – mi ćemo valjda morati da primenjujemo sistem “u se i u svoje kljuse”. U ostalom, svako može sam da proveri dijetu i da sračuna ovakve stvari. Ne pravimo atomsku bombu nego samo sabiramo!

  • Za par informacija o tome kako bedno hranjena majka proizvodi mleko lošijeg kvaliteta pogledajte OVDE (engleski).
  • A za to kako da ne budete na dijeti koja nema veze s mozgom ni sa zdravom pameću i kako da naučite da sami kalkulišete  – pogledajte ovde. Ne morate sebi da pišete dijetu (ima i dalje onih koji to vrlo dobro rade) – ali možete da uvek proverite šta vam neko savetuje.

Vodite računa o sebi i JEDITE!

26 Komentara

  • U potpunosti se slazem…Cak i dugogodisnji pacijenti u komi dobijaju vise kalorija od ovih preporuka…Tek porodjenim osobama preporucivati ovoliko je zlocin protiv covjecanstva

  • Izuzetno maliciozno. Da, postoje ljudi koji prepisuju razne gluposti vec decenijama, ali je vrlo neodgovornod od Vas da na osnovu jednog, dva ili pet primera, sve nutricioniste svrstavate u isti kos. Svaka generalizacija je losa, pa tako i ova. Ako ste vec naisli na nestrucnu osobu, a cesto ih srecemo danas u zdravstvu, skrenite paznju na naznanje te jedne osobe, imenujuci je, a ne osipati paljbu po svima koji se tom profesijom bave.
    I jos nesto. Ishrana dojilja je posebno osetljiva tema, i ne svodi se na prosto sabiranje kcal, belancevina, masti i ugljenih hidrata. Zbog sve cescih intolerancija i nutritivnih alergija, ishrana dojilja sve cesce mora da lici na klasicnu eliminacionu dijetu. Zato pametni nutricionisti insistiraju na tome da je svaka dijetoterapija strogo individualna, i nw vrte u krug stare jelovnike i opste preporuke.
    Sve najbolje Vam zelim, i nadam se da cete i vi uskoro uzivati u dojenju.

    • U bilo kom od mojih preko 120 tekstova nećete pronaći reč “svi” jer je ja ne koristim.
      Nikada i ni pod kojim okolnostima – ne slaže mi se sa načinom razmišljanja. Samim tim nisam je upotrebila ni ovde.

      Ime osobe je na linku koji je ostavljen na 2 mesta.

      Sa ovim poslednjim se svakako slažem 100%, ali kao što piše – ovde se bavim samo jednom konkretnom katastrofalnom greškom.

      Pozdrav i hvala 🙂

  • Jezivo je uopste opterecivati novopecene mame sa “resavanjem trudnickih kilograma”. Dojenje, nespavanje, jedna prelepa ali zahtevna nova zivotna situacija nije momenat u kome jos neko treba da vam nabija “trudnicke kilograme” na nos. A tek ta jadna dijeta koju preporucuju!!! Sramota. Ja sam mogla “slona” da pojedem u prva tri meseca dojenja, a ovo iz prvog dana dijete mi ne bi dalo energiju ni do podneva…

    • Moram da dodam da je i link o uticaju ishrane mama koje doje na razvoj bebe diskutabilan, i previse naginje na promociju formule.

      • To da, slažem se. Mada ima žena koje ne mogu da doje ili ima previše problema sa tim na početku – pa neko dodatno informisanje o formulama dobro dođe.

        Skoro sam kucala sa FB drugaricom koju teme o ishrani jako zanimaju i uskoro treba da dobije bebu, ona čita sve što može o formulama – da bude spremna za svaki slučaj. Ne želi formule koje imaju sojin lecitin i slično.

        U tom smislu vredi iskoristiti i taj link za dalju potragu za informacijama.

  • Kao mama deteta od godinu dana koja je u trudnoci dodala 20 kilograma, a iste “skinula” dva meseca pose porodjaja (mislim ne svih dvadeset nego onih 7-8 koji nisu “pripadali” bebi i otisli kad je ona dosla :)), imam samo jedno pitanje za onu gospodju: da li je ona ikada u svom zivotu probala dijetu koju preporucuje? Ja bi’ crkla gladna i da sad jedem ovako, a kamo li kada sam dojila dete. Moj recept: jedite sta volite, samo u umerenim kolicinama, izbacite hleb i cips i slicne ‘zanimacije’, ne preterujte sa slatkisima i ne jedite nocu. Eto. Nisam nikakav strucnjak, ali meni je delovalo. 🙂

  • Мени се чини да је оптерећивање оваквим стварима (од стране нутрициониста, не вас који пратите небулозе и указујете на њих – похвале аутору текста) доиста беспотребно. Како су жене пре 20 година успевале да и без нутрициониста врате фигуру коју су имале и пре порођаја? Како су то успевале и пре 50 или 100 година? Нутруционисти којих сада има на сваком кораку а немају везе са занимањем које су себи прикачили него само брукају оне који су заиста стручни представљају праву срамоту.

  • Draga Majo, zar ne bi trebalo da je 60 gr testenine oko 200kcal? Koliko znam testenina se uvek meri u sirovom stanju, pre kuvanja.

    Mada je i onda malo kalorija…

    Poljubac!

    • I ja sam se to zapitala ali je doslovce pisalo:
      “60 g testenine prelivene sosom od 200 g pečuraka”

      Pa rekoh, valjda se ne preliva nekuvana 🙂 😀

      Obzirom na ceo jelovnik za 5 dana – stvarno nisam znala šta da računam na tom mestu . . . . ali da, tih 115 kalorija više ne bi poboljšalo situaciju ni malo…

  • Da li je pomenuta nutricionista lekar sa zavrsnenim medicinskim fakultetom i odgovarajucom specijalizacijom ili je zavrsila neku privatnu Visoku medicinsku skolu? U slucaju ovog drugog, ne treba se cuditi neznanju.

    • Gospodja je lekar. Ne postoji privatna strukovna skola, vec drzavna, bivsa visa medicinska skola. Fakultet zapravo ne garantuje dovoljno znanja iz oblasti ishrane, sto se vidi na ovom primeru, kao i na primeru autora ovog bloga (sve pohvale autoru bloga).

      • Postoje dve privatne Visoke medicinske skole, odnosno bivse vise u Beogradu.
        Jedna je “Milutin Milankovic”, Crnotravska 27,
        druga je “Visan”, Tosin Bunar 7a.
        Nutricionista, slazem se sa Vama da sam fakultet nije garancija dovoljno znanja, pogotovo u medicini i drugim naukama koje svakog dana dolaze do novih otkrica.
        Znanje u struci treba citav radni vek obogacivati.
        Novinarka, koja je napisala tekst, napravila je prosust- ispred imena pomenute nutricioniste, osnovni je je red da napise “dr”.
        A, desava se da novinari svoje stavove iznose krijuci se iza imena osoba koje jesu strucne za datu oblast.

        • Da, postoje, ali nemaju smer strukovni nutricionista-dijeteticar. Taj kadar se skoluje samo na drzavnoj Visokoj strukovnoj skoli zdravstvenih studija u Zemunu.
          Autor bloga, kao sto nije nutricionista, nije ni novinar.

          • A vi verovatno izgledate kao onaj dr. Pfaf…deli savete a podbradak mu je kao u nilskog konja,obrazi samo sto ne puknu…

            Maja svojim primerom pokazuje da zna o cemu pise,makar i iskustveno pa nama koji je citamo nista ne znaci to sto ” nije novinar,a nije ni nutricionista” …

            Necu dalje,da ne flejmujem ….

  • Autor teksta je fenomenalan i isuvise pametan za sve nutricioniste koji nemaju veze sa mozgom!Nase bake su bile pravi nutricionisti i to bez ikakve skole i vise nas naucile o zdravlju i zivotu(makar mene moje)!

  • Mislim da je kao prvo suludo stavljati zenu posle porodjaja na dijetu (osim ako ne postoji neki zdravstveni razlog) vec treba sacekati par meseci. Ako nekoj novopecenoj mami nesto znaci, neka potrozi Sonoma dijetu uz pomoc koje sam ja smrsala 7kg nakon trudnoce – pocela sam da je drzim kada je beba imala 4 meseca – i nisam izgubila ni kolicinu, ni kvalitet mleka.

  • Bez želje i potrebe da bilo koga “potkačujem”, želela bih samo da Vam prenesem sopstveno iskustvo, dakle “iz prve ruke”. U principu se hranim zdravo (mada potpuno suprotno Vašem načinu ishrane): od svoje 17. godine sam lakto-vegetarijanac, i to smatram jednom od najvažnijih i najboljih odluka u svom životu. Od prvog dana, kada sam donela odluku da se klonim mesa i jaja, pa sve do sada, 16 godina kasnije, u 90% slučajeva doručak mi je voćni musli sa mlekom (koji je naveden u primeru jelovnika koji je predmet Vaše kritike). Jedina loša navika koju imam je da sam oduvek bila veliki ljubitelj i konzument slatkiša. Kada sam (na jedvite jade) ostala trudna, odlučila sam da svoju ishranu promenim iz korena, tako da sam odmah izbacila sve slatkiše i industrijski proizvedenu hranu. Priznajem, pazila sam na svaki zalogaj, svaki komadić hleba, tako da sam dnevno unosila otprilike oko 1000 kcal. Dobila sam 6,5 kg, i rodila zdravog i pravog dečaka, a moj ginekolog je imao običaj da me pokazuje drugim trudnicama kao primer da mama ne mora da bude kao trokrilni šifonjer da bi rodila (i dojila) zdravo dete. Momak je sa godinu dana imao 11 kg 🙂
    Pre tri meseca rodila sam drugog momka, takođe se sve vreme pridržavajući principa da doručkujem samo musli, i da, naravno, budem vegetarijanac. Ovaj gospodin je rođen kao mali džin, a na mom mleku je dodatno porastao 11 cm za dva meseca.
    Dakle, stvar je u tome da mame koje su navikle na smanjen unos kalorija pre i za vreme trudnoće neće imati loše mleko ako nastave da se tako hrane, ali slažem se da se nikako ne sme preporučivati tako mali unos kalorija ženama koje su se ranije hranile, uslovno rečeno, normalno.

    • Draga mama, proverite zube i kosti. Karijes i osteoporoza si iza ugla. Jesti 1000kCal dnevno u trudnoci je nebuloza, da izvinete. Kao i ugojiti se samo 6,5 kg. Pa moja su deca sva trojica sa posteljicom i plodovom vodom imala preko 8 kg. A bili su normalne velicine sva trojica 3400-3700g i ja sam se gojila 12-17kg po trudnoci. Na godinu dana imali su po 10 kg, sve vreme dojeni uz dodatak cvrste hrane po rasporedu. Taj vas ginekolog, moj kolega lekar je stvarno za posmatranje. Jedite u trudnoci i tokom dojenja normalno, sta vam se i koliko jede. Ne ustrucavajte se. Samo dodajte bar 500 ml mleka preko svega dnevno. I bice sve u redu. Manite se vise cuvanja kilaze i mama koje jos tokom babinja ulecu u bikini i krecu na plazu. Sve ima svoje vreme.

  • Interesantno da na tvom screenshotu onaj tekst ima 5 komentara, svi su negativni, a sada nema nijedan. :))))

  • Ni ja nemam dobra iskustva sa dotičnom nutricionistkinjom. Izvikana nadrkotina koja naplaćuje na stotine evra da bi ti napisala u 2 min kao neki ‘recept’ tipa 200gr povrća, 200 gr mesa i slično, pa 2 barena jaja za doručak itd. Ja sam smršala 10 kg zu 3 meseca kad sam imala nekih 20ak godina, ali gle, čuda, vratila sam 20kg preko! Baš me čudi zašto. Daš mi 800-100kcal dnevno, normalno da ću u jednom trenutku da puknem i da batalim i da sve prevalim preko. A za to vreme dok sam umirala od gladi bila sam joj vrh reklama, sve drugarice sa faksa se sjatile oko mene da pitaju kako sam uspela toliko da smršam. Bitno da je radila sa par selebritija i to je to, na osnovu toga je došla tu gde jeste. Samo to i ima, da se hvali kako je radila sa Suzanom Mančić i Vanjom Udovičić. Vau. Zabole me, ako ti je to jedino što imaš da ponudiš. Muka mi je od tih izvikanih ‘stručnjaka’, doučenih, priučenih itd.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро