Nabildovane devojke: Mit o Ženki Gorile

Mali milion puta smo čuli kako se nečija drugarica „prebildovala“ posle 2 meseca u teretani. A tako je htela da izgleda „vretanasto“! 🙁

Najveća ženska trauma u vezi teretane je da će se jednog dana pogledati u ogledalo i videti da izgledaju kao

izdeplirana i našminkana Ženka Gorile.

Kad pričamo o ženi i mislimo o ženi, svako ima u svoju sliku u glavi o tome šta je lepo i privlačno. Ali bliznakinja Arnolda Švarcenegera, identičnih gabarita, većini neće biti „ta misao“. Na žalost, to su upravo one slike koje i viđamo i malo su nam poremetile percepciju.

Pošto je svaki mit po definiciji izmišljotina – šta bi onda bila istina o Ženki Gorile?

Prva istina je da je ona ovo uradila namerno. Niko nikada nije uspeo da se prebilduje slučajno.  Zapravo, teško da bi mogla i pola od ovoga da joj špric sa testosteronom nije bio zaboden sve vreme, u levi, pa u desni guz – na smenu. Možda i istovremeno u oba guza. Nemamo mi devojke dovoljno testosterona za ovakav poduhvat „u prirodnim uslovima“.

Druga istina je da ona izgleda ovako samo par dana u godini. Pred takmičenja, bilderke obaraju Body Fat čak i ispod onih 10-12% ispod kojih žene ne bi trebalo da idu. Namaže se bronzerima i uljima, i pozira – pa sve izgleda još „nabudženije“. Kada se gungula oko takmičenja završi, ona i dalje izgleda krupno. Ali manje „izrezano“. Jednostavno je nemoguće da ovako izgleda stalno.

Treća istina je da ona nije sposobna da pojede dovoljno da bi nahranila ovu „mišićnu mašineriju“. Nekoliko puta na dan uzima gomilu dodataka. U toj priči sa saplementacijom, proteini, koje mnogi piju, su samo jedan mali, sitan detaljčić.

Eto, nešto što u normalnim uslovima nikada (a možda ni tada) ne bi mogle sebi da uradimo je naplašilo žene, koje uredno beže od tegova kao đavo od krsta.

Najčešće ponašanje koje možete da vidite u teretani je sledeće:

      1. Najviše ima Šetačica. To su one što odgledaju tursku seriju na traci, dok lagano hodaju po njoj (TV je, na svu sreću, preko puta traka za trčanje!).
      2. Zatim su tu Bibliotekarke. To su one što lagano voze biciklu i čitaju časopis (čak i knjigu!). Meni je ova grupa predstavljala najveći šok…
      3. Slede Cindy-Girls. To su one ne koje odrade po neku vežbu snage sa što lakšim tegovima, dok im je u glavi i srcu slika Cindy Crawford. I to što rade je ubijanje vremena dok se ne oslobodi traka (tj. završi gore pomenuta turska serija). Onda se neke pretvore u Šetačice, a neke i ozbiljno istrče svojih par kilometara.
      4. I tu su, u apsolutnoj manjini, Ženke-Gorile-U-Najavi 🙂 One rade na klupama (a tamo rade muškarci i to nije za žene!). One ne koriste sprave ili ih korste samo kada su totalno smorene na trenigu zbog PMS-a. One na mrtvom izvlače 30-40kg i 25-30kg iz dubokog čučnja da ne trepnu.

Stvar koja najviše zbunjuje neiskusne Šetačice i Bibliotekarke je zašto Ženke-Gorile-U-Najavi zgledaju i dalje kao vitke i prilično „utegnute“ Ženke-Homo-Sapiensa? Sve one znaju da su skakutale satima i satima na aerobiku – i nastavljale da mesecima izgledaju isto, a ove opušteno žongliraju sa sramotno velikim tegom u jednoj mršavoj ruci.

Nije ni čudo! Koliko je zapravo efikasno da devojčica od 15 godina odskakuće na aerobiku iste vežbice sa gospođom od 52 godine? Da se ne shvatimo pogrešno. Svaki sport je dobar. Ovo je bilo pitanje o vidljivim rezultatima!

Da sam dobila dinar svaki put kada sam čula:

„Meni ne trebaju mišići! Neću da izgledam kao Ženka Gorile“

Epa, trebaju vam! Ovde sam već i objasnila zašto vam trebaju mišići, pa da ne ponavljam! 

Zapamtite da mišići i trening snage i te kako utiču na topljenje masnih naslaga.

Pravo ubrzanje metabolizma je isto što i nabacivanje mišićne mase. Mišići „jedu“, mišići su gladni. Ali se i teško prave. Po nekima, žena u kondiciji, koja ima savršeno dobar trenig snage i savršeno dobro se hrani, može da nabaci jedva 1kg mišićne mase u toku 1 meseca. Po nekima, ne može ni toliko. Ovi drugi su verovatno u pravu.

Naravno, neophodno je da se i ishrana prilagodi takvom načinu treniranja. Da zidamo kuću, treba nam cigla. Da zidamo mišić, treba nam protein. A svakako da je i koža sazidana od proteina. Čudo kako se to ponekad zaboravi 🙂

Zamislite mišiće kao masu, koja sitno i neprimetno „puca“ pod naporom. Te pukotine je potrebno popuniti, zbog čega se nakon treniga uzimaju tzv. „brzi proteini“Tako mišić, malo o malo jača i „popunjava se“. Mada ne može baš preterano da poraste u „normalnim i prirodnim“ uslovima. Mislim da je dovoljno slikovito 🙂

A koliko će to da se vidi?

Videće se onoliko koliko vi želite da se vidi!

Arnoldina sa prve slike je stvarno, stvarno previše, za ukus prosečnog posmatrača. Nekima će i ona biti previše: prelepa Jelena Abbou:

Samo, sećate se onog dela na početku kada sam napisala da one ne izgledaju ovako baš uvek? Ovo je prelepa Jelena Abbou NA TAKMIČENJU. A šta posle?

Posle je „malo opuštenije“. Posle je OVO:

Jedino što je zastrašujuće u vezi ovih slika je pomisao da nam čipkasti veš nikada u životu, ni na 5 minuta, neće stajati ovako dobro 🙂

Odakle ova razlika?

Stvar je vrlo jednostavna: ovako izgledaju žene sa različitim procentima telesnih masti:

.

.

.

.

.

.

A ovako izgledaju žene sa istim prcentom telesnih masti – ako rade trening snage i ako ga ne rade:

Meni se ovo mlitavo stvorenjce, koje verovatno ne može da podigne viljušku da bi pošteno ručalo – ni malo ne dopada. Ova u tamnom kupaćem bi mi se dopadala sa 17% Body Fat.

Ako se sada vratimo na onu priču s početka:

  1. Da ni ovoliko mišića ne možete da nabacite bez malo „prijateljske“ pomoći od strane industrije testosterona i proizvođača špriceva
  2. Da je užasno teško oboriti i zadržati Body Fat na ciframa ispod 16%
  3. Sa mišići proždiru kalorije…

Shvatićete da je realnost prosečne žene da u teretani nabaci količinu mišića između ove dve devojke sa poslednje slike.

I da ima nešto viši Body Fat od ove u tamnom kupaćem.

Čak i kada koristi velike težine! 

A da li primećujete kolika je zapravo glupost pratiti mršavljenje samo preko vage??

A ona što se „prebildovala“ za dva meseca?

Šta je bilo sa njom?

  1. Ništa specijalno. Obična optička varka. Ušla je u teretanu sa Body Fat-om od (recimo) 20%.
  2. Uspela da odradi trenige pristojnim težinama. Konstantno je bila pod upalama mišića.
  3. Čak i kada su prestali onako krvnički da bole, ona je i dalje bila naduvena, natečena, puna vode.
  4. Oporavljala se. A Body Fat je i dalje bio oko 20% ili nešto jedva ispod toga.

Malo napetosti + isti tapacirung = optička varka.

Stvar oko „optičke varke“ važi samo uz pretpostavku da je ishrana bila OK i da Expresno Prebildovana nije sebi dozvolila da večera 2 puta „jer trenira“ ili da smaže još jedno parče torte „jer je radila čučnjeve“ 🙂

*   *   *

I za kraj: ako ne volite teretanu i to je OK. Činjenica je da će ona dati najvidljivije rezultate. I najbrže.

Činjenica je da tamo možete da se oblikujete onako i onoliko koliko želite.

Ali i vežbe snage sa težinom sopstvenog tela su OK. I joga i pilates spadaju u vežbe snage. Odaberite bilo šta od toga.

Samo nemojte da budete bez bilo kakvih vežbi snage!

15 Komentara

  • Ovih dana intenzivno razmišljam o tome kako bih trebala nešto početi raditi sa sobom, samo još nikako da skontam šta. Ne volim teretane jer su kod nas uglavnom pune napuhanih likova (manji grad) i nema nijedna samo za žene. Ali moraću nešto smisliti podhitno.

    • Hana,

      Ovo bi bila dobra „prva pomoć“… Izuzetan kvalitet objašnjenja (slikovito i jasno)
      http://knjiga.ba/pilates-telo-k4692.html

      Takođe imaš na netu da skineš vežba P90X, ali ne skidaj sve već samo „P90X 04 – Yoga X“, pošto su to baš strenght-yoga vežbe…

      Ako nisi taj „Knjiga-TV-Vežbač tip“, kreni jednostavno sa trbušnjacima, čučnjevima i sklekovima…

      Bar je neki početak, pa ćemo da smislimo nešto za dalje 🙂 :*

  • Sve si lepo napisala, nemam šta da dodam. 🙂

    A propo „ženskih teretana“ …
    To su najčešće mesta napravljena za ove šetačice i bibliotekarke iz teksta. Ne znam da postoji i jedna ženska teretana sa dovoljnom količinom tegova „ozbiljnih težina“
    Dakle, vežbanje sa muškarcima je možda kao neko nužno zlo, mada mi lično nije nikada predstavljalo problem, jer u teratani gledaš svoja posla. Najveći je problem kad mi muško uzme teg ili zauzme klupicu a usput ćaska sa ovim šetačicama i bibliotekarkama ili pozira i razvlači se ispred ogledala koje mi u tom momentu treba kad izvodim neku vežbu po prvi put, pa mi je bitno da vidim koliko i da osetim.

  • Zaista mrzim kada zene misle da ce nabaciti neku misicnu masu, pa bi one radije da trckaraju ili voze onaj bicikl u teretani… Jos mene posle zabrinuto gledaju ‘Pa ti ces imati ogromneeee misiceee, ne zelis to’. Sta one znaju sta ja zelim… I da zelim misice kao ova sa slike, uzimala bih neke dodatke.. Valjda znam da zena ne moze tako prirodno izgledati, a one pametuju…
    Ali dobro 😀 U svakom slucaju, pratim tvoj blog vec neko vreme, sada zvanicno, i zaista pises izuzetno zanimljivo! 😉 Jelena

  • Svim pripadnicama lepseg pola koje ne vole teretane iskreno preporucujem dve stvari: 1. plivanje (bazen, jezero, more) 2. bicikl pa u prirodu. Na zalost vecina nema uslova za prvo ali se zato dobar bicikl moze naci za 120-150 €, i to je po meni najbolja investicija. Odvezete se u prirodu, u svom tom zelenilu odmarate oci i nadisete se svezeg vazduha, umesto da se gusite u svom stanu i da opterecujete i onako premorene oci. Sto se kilograma i linije tice, pa morate da se doooobro pomucite da bi rezultati bili vidljivi, ali je zato uticaj na vene i kapilare je izvanredan i vidljiv vec posle desetak dana.

    Puno pozdrava

  • Bravo! Sjajan tekst. Slikovito napisano i objasnjeno da nam svima bude jasno da nam trebaju misici i da ne bezimo od njih!

  • SVAKA CAST!!!!! Ovakve clanke i tekstove sam citao samo na nekim stranim nam jezicima i dok sam trazio prevode koje kakvih izraza voca, povrca i ostalog stalno sam mislio kako bi bilo dobro da ima neko pametan da to uradi na srpskom. I eto sad uzivam. Nadam se da ces dopreti do sto veceg broja ljudi i promeniti njihovu svest, a da jednom stvarno postanemo sportska nacija.

  • Ovo je najbolje, najjednostavnije i najslikovitije napisan tekst za zene i vezbe snage. Svaka cast!
    Ja sam jedna od retkih zena koja ide min. 3x nedeljno u teretanu zadnjih godinu dana, bez pauza. Rezultat su idealno izvajani misici, 16% Body Fat a sve to uz maximalno korigovanu ishranu. ISHRANA, VEZBE SNAGE, povremeno, kondicije su kljuc za zdravo i izvajano telo. Nikada sebi necu dozvoliti da mi opravdanje za losu ishranu, nevezbanje itd. bude NEDOSTATAK vremena. Svaka zena kojoj je stalo do svojih najblizih, MORA PRVO da vodi racuna o sebi i svom zdravlju.
    Svaka cast, jos jednom! Postovi su odlicni!

  • upravo sada, dok citam ovaj tvoj tekst odlucujem da krenem u teretanu… opet… razlog zasto sam prestala proslog puta je sto sam ‘upala’ u onu kategoriju opticke varke – vezbala sam mnogo i naporno – konstantno pod jakim upalama misica – konstantno naduvena. bez vidljivih rezultata i motivacije (osim sto sam sebi davala vise oduska u vidu hrane :))
    moje pitanje je: da li bi mogla da napises neki tekst vezan za to kako izbeci pocetnicke greske u teretani od kojih, za one zene koje zele da postignu zaista neke rezultate brzo i efikasno, mozda je najbolje upravo “KAKO IZBECI POST – GYM (SVEUKUPNU) NADUVENOST MISICA“

  • Juče sam otišla prvi put u teretanu… volje imam ali, bojim se, ništa više sem toga. Uplašila sam se kad sam videla da ne mogu nogama da gurnem ni 10kg vise od 3-4 puta. Prvo me je bilo sramota zbog toga, a onda me je bilo još više sramota kada je moj muž rekao treneru ona će samo leđa jer je ionako bole… ja hoću sve ali čak i one mašine bez tegova ili sa minimalnim težinama meni su preteške :), a i ne znam sa koliko i kako da počnem…

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро