Kako se voli povrće: recept za kelj

21 Flares Facebook 17 Twitter 4 21 Flares ×

Znam da bi u uvodu trebalo da sa nekog mesta na internetu prekucam one podatke: koliko u povrću ima vitamina C, zatim svih ostalih vitamina i minerala, da vam kažem kako je neviđena riznica biljnih vlakana… bla… bla… bla…

Samo, da su nutritivni podaci baš toliko ubedljivi i da su ikada nekoga naterali da smažu neki zeleniš – svi bi bili jako emotivno vezani za svoje povrće.  Što se definitivno ne dešava. Neki su čak toliko raskinuli sa svojim povrćem, da im se gadi i da pogledaju u njega :( Ipak, nije sve izgubljeno! Ovo je ljubavna veza koja nam je stvarno potrebna u životu, bez koje ne možemo i ulaganje truda u pomirenje nikako ne može da bude propala investicija.

Čini mi se da, kada je povrće u pitanju –  onako tinejdžerski – još uvek padamo prvo na izgled. A ponekad ima šansi i da se sa starim povrćem rodi potpuno nova ljubav na prvi ukus :) Nekada pretegne i praktičnost. Ide i to sa godinama. Evo, ja, na primer:

Volim KELJ zato što se brzo sprema!

Volim ga jer mogu da za samo 10 minuta spremim ručak. I to duplu dozu – za danas i sutra. I volim ga jer ima lep ukus. Pokušaću da podelim sa vama ovu moju praktičnu ljubavnu priču. Jer Njega bar mogu da podelim sa vama :)

 

 Topla salata od kelja

Pljeskavice od mlevenog telećeg buta sam spremila pre par dana, nekoliko paketića i zamrzla. Izvadila sam ih iz friza jutros kada sam pošla na posao. Kelj je bio u frižideru, opran i očišćen. Isto kao i praziluk, sremuš, tikvica i šargarepa. Još jedna ušteda vremena!

Prvo sam ispržila pljeskavice. Uvek pravim male i tanke pa budu gotove za par minuta.  Trenutno se vide samo 2, ali su ostale u drugom tanjiru, spremne da postanu večera ili sutrašnji ručak.

Što se samog kelja tiče,  na mešavinu maslaca i maslinovog ulja stavite par listića sitno seckane goveđe pršute (po mogustvu domaće) i veći komad seckanog praziluka. Dok se prži, naseckajte manji kelj na kockice i ubacite u tiganj. Od začina sam stavila malo soli, beli biber i đumbir u prahu.

Spiralice od tikvica i šargarepe su napravljene posebnim rezačima. Imam nove “kerefekice” s pijace :)  Zajedno su te dve igračke koštale 250 dinara i zahvaljujući toj sitnoj investiciji – više ne moram ništa da seckam.

Tikvice sam izrezbarila pre nego što sam spremila pljeskavice i poprskala limunom, da se malo “opuste”. Pri serviranju je bilo dovoljno da se preliju maslinovim uljem i ukrase sremušem… Vreme pripreme:   stvarno 10 minuta :)

Što se preostalih količina “Tople salate od kelja” tiče (i dalje se držimo pravila “uvek spremati i nešto za sutra ili zamrzivač”) meni se dopada kada stavim sir preko i podgrejem taman toliko da se sir otopi. Mala promena ukusa u borbi protiv monotonije.

Možda vam “podgrevanje ljubavi” nije uspelo nekada u prošlosti.

Ali podgrevanje kelja ne može da omane!

Print Friendly
Tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Kako se voli povrće: recept za kelj

 1. rush77 says:

  Divna si Sulph, uvek uz dobar text i par sitnih i korisnih saveta :)

 2. Munchy says:

  Odlicno, uvek sam se pitala sta s keljom da radim a da nije onaj standardni recept sa krompirom, hvala na ideji! :)

 3. Andrea says:

  Jaoj, ja se svaki put zaljubim u kelj kada ga vidim u prodavnici ili na pijaci. Tako je zelen i ti listovi imaju tako lepu teksturu, pa se svaki put zaletim i uzmem ga :D

  Isprobaću ovaj recept sigurno. Predlažem i da probaš da ga iseckaš na trake i staviš na lowcarb pizzu (sigurno znaš, ali nije na odmet, napravi se “testo” od raznih sireva i karfiola), meni je to pregenijalno bilo :)

  • Pravila sam takve pizze od mešavine sira i jaja.

   Za razliku od većine recepata koje sam videla, ja je prvo malo zapečem, pa izvadim i ređam fil. Nervira me kad mi fil “potone” :)

 4. Ana Ivkov says:

  Kelj i ja nismo u ljubavi nikad bili, iako volim svo ostalo lisnato povrće…Mislim da je vreme da mu dam šansu, pa ću sa zadovoljstvom isprobati ovaj tvoh “brzinski” recept!
  Hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>